Otvoreno pismo An Mari Ćurčić skupštinskom Odboru za kulturu i informisanje o Informerovom intervjuu 1Foto: FoNet/Zoran-Mrđa

Novinarka An Mari Ćurčić uputila je otvoreno pismo članovima Odbora za kulturu i informisanje Narodne skupštine Srbije, povodom predstojeće sednice Odbora zakazane za sutra, na kojoj će se raspravljati o intervjuu osuđenog silovatelja listu Informer, kao i o drugim pitanjima koja se odnose na medije, apelujući da preduzmu sve neophodne korake kako bi se neprofesionalnom, neetičkom izveštavanju medija stalo na put.

„Nažalost, već godinama smo svedoci da pri izveštavanju o događajima koji uključuju ljudsku patnju i bol (ubistva, samoubistva, saobraćajne nesreće, fizičko i seksualno zlostavljanje i sl.), rastući broj medija drastično krši Kodeks novinara Srbije, Zakon o javnom informisanju i medijima (član 79, 80 i 81), Ustavom garantovano pravo građanki i građana na dostojanstvo i privatnost, a nisu retka ni kršenja Konvencije o pravima deteta. Ono što posebno zabrinjava je da se ta praksa sve češće preliva i na medije koji se u javnosti ne percipiraju kao tabloidi“, ukazuje Ćurčić.

Ona dodaje da gotovo da nema dana a da na stranicama štampanih, a posebno onlajn medija, ne zatičemo duboko uznemirujuće sadržaje. Primera je, ističe, bezbroj, a podsetila je samo na jedan od najeklatantnijih:

– slučaj tzv. Malčanskog berberina, kada su u pojedinim medijima izneti monstruozni detalji iz svedočenja otmičara i silovatelja maloletne devojčice, a ujedno objavljene i fotografije deteta u sanitetskom vozilu.

„Baš kao i danas, povodom spornog intervjua objavljenog u Informeru, javnost je bila zgrožena. Baš kao i danas, prekršioci svih mogućih etičkih kodeksa struke, pravdali su se time da im nije bila namera da žrtvi pričine štetu, već da se počinilac spreči da bude na slobodi i ponovi zločin. I baš kao i danas, umesto preuzimanja odgovornosti, javnosti se serviraju i izgovori poput “radi se to i u svetu”. To ne samo da je uvredljivo po tu istu javnost čije bi interese trebalo da štite, već i duboko povređujuće. Jer ne, ne radi se to svuda u svetu, brojni su primeri dobre prakse“, ističe Ćurčić, dodajući:

„Dame i gospodo narodni poslanici, ne gubite iz vida da su retraumatizacija, stigmatizacija, dupla viktimizacija, diskriminacija samo neke od dalekosežnih i razarajućih posledica tabloidizacije tragičnih događaja, koje podjednako pogađaju kako njihove aktere i/ili njihove bližnje, tako i širu zajednicu, uključujući i ranjive grupe poput populacije mladih. Krajnje je vreme da i kao pojedinci i kao društvo u celini preuzmemo odgovornost i konačno povučemo crvenu liniju preko koje se ne može. Zarad dobrobiti, zarad očuvanja ljudskosti u svakom od nas“, zaključuje novinarka, inače majka tragično nastradale ćerke pre nekoliko godina, o čijoj smrti su brojni mediji takođe neetički izveštavali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari