Komad „Žanka“, po tekstu Miodraga Ilića, u režiji Andree Ade Lazić, biće premijerno izveden večeras od 20.30 na Maloj sceni Narodnog pozorišta u Užicu.

Proslavljenu srpsku glumicu igra Divna Marić, prvakinja užičkog teatra, a Slobodan Ljubičić, takođe prvak drame, tumači dva lika – Branislava Nušića i Simeona Tošića, dok se Vahidin Prelić pojavljuje u ulogama – Aleksandra Gavrilovića, Morisa Pijade i vojnog islednika.

Istakavši da je odavno priželjkivala ulogu Žanke Stokić, glumica Divna Marić navodi da tekst predstavlja retrospektivni pogled na život slavne srpske glumice, koju je komunistička vlast nakon Drugog svetskog rata osudila, a koja je rehabilitovana pre nekoliko godina. Tragična sudbina najveće srpske glumice Žanke Stokić (1887-1947), koja je četiri decenija vladala pozorišnim scenom i čijim imenom je nazvana nagrada koja se dodeljuje najistaknutijim pozorišnim glumicama kod nas, okončana je tri dana posle poziva da se vrati u Narodno pozorište.

– To je univerzalna priča o patnji i moralnim preispitivanjima, a kroz život Žanke Stokić moguće je preispitati i sebe i sopstvene dileme, zapitati se šta znači biti umetnik, da li umetnik ima slobodu da radi svoj posao u bilo kom vremenu, bez obzira na društvene okolnosti, rat ili bilo koju vlast – navodi Divna Marić i dodaje da je želela da prikaže Žanku Stokić kao krhku ženu, koja je bila puna ljubavi, volela ljude i pozorište.

– S jedne strane, to je potresna i vrlo emotivna priča, a s druge – neka vrsta i ličnog pročišćenja, jer kroz njene monologe i svedočenja, čovek saznaje mnogo toga i o sebi – objašnjava Divna Marić i ističe da je pred njom bila velika odgovornost, ali da se u građenju lika nije vodila ranijim glumačkim rešenjima, već da je pokušala da ponudi sopstveno viđenje velike glumice.

Dramatizaciju teksta uradila je Dragana Bošković, scenografiju i kostime

Tamara Bušković, a reprizna izvođenja najavljena su za 21, 22. i 23. jun, takođe od 20.30.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari