Pirot će naći mesto u gradu za poklon umetnika 1Foto: Dušan Rodić privatna arhiva

Posle gesta umetnika Dušana Rodića, rodjenog u Beogradu koji živi i radi u Berlinu a koji je odlučio da Gradu Pirotu pokloni jedan svoj rad inspirisan šarama pirotskog ćilima, gradonačelnik Pirota Vladan Vasić u izjavi za Danas kaže da saradnja sa ljudima koji su se afirmisali u svetu je značajna i dobrodošla.

– Rad koji Dušan Rodić želi da pokloni Pirotu ima velike sličnosti sa motivima pirotskog ćilima.Naravno da smo pozitivno odgovorili i dragio nam je da umetnici koji žive u svetu, poput Zorana Mojsilova (živi u Minesoti a Pirotu je poklonio skulpturu konja Jabučila- prim. a.), sada Dušana Rodića i drugih, žele saradnju sa Pirotom i žele da neka svoja dela poklone gradu. Mi ćemo naći adekvatan prostor i organizovati prevoz dela. Na osnovu fotografija rad nam se svidja i može da se uklopi u ambijent Pirota. Vrlo je važno da gradske prostore ukrašavamo nekim umetničkim delima kako bi oni bili još lepši.To smo upravo uradili sa glavnim gradskim trgom na kome su tri skulpture iz umetničke zbirke “Prvog maja“ koje su iz parka ove fabrike prenete na trg. Reč je o delima japanskog vajara Kengira Azume “Suza“ i francuskih vajara Dominika Labovjea “Žena i muzika“ i Kloda Losta “Zec“. Kada smo dakle razmišljali o uredjenju ovog trga logično je bilo da se opredelimo za ova dela iz “Prvog maja“- kaže gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

Podsećamo da je Rodić nedavno izjavio da poslednjih nekoliko godina pravi umetničke radove sa solarnim ćelijama, o čemu je Danas pisao.

– Umetnički rad koji bih želeo da poklonim Pirotu pravio sam oko godinu dana, dok sam boravio na Rijksakdemiji u Amsterdamu, uz podršku mnogih prijatelja, a uz finansijsku donaciju Amsterdamskog fonda za kulturu. Koristio sam solarne ćelije koje su u procesu proizvodnje tretirane različitom debljinom anti-reflektivnog sloja, što je ovim ćelijama dalo strukturalno različite boje. Dimenzije su 2, 9 metara sa 4, 9 metara. Sastavljen je iz devet solarnih modula, postavljenih u tri reda

U poslednje vreme počeo sam da uvidjam sličnost izmedju geometrijskog oblika koji sam napravio sa paternom i šaram pirotskog ćilima. Verovatno je ova šara duboko usadjena u moje kulturno nasledje, pa je iz podsvesnog završila na površini ovih solarnih panela.Od kada sam stekao ovo saznanje, rodila mi se želja da ovaj rad nekako treba da ode u Pirot, odakle je inspiracija koja ga je kreirala. Samo neko kao ja, umetnik, može da potroši godinu dana života i silne pare da napravi nešto lepo, a bez materijalne dobiti. Smatram da je zanimljivo da jedan od prvih projekata ove prirode, ima boje Pirota. Kao takav bilo bi lepo da stoji na zidu neke javne ustanove u Pirotu-rekao je Dušan Rodić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari