Bošnjačko nacionalno veće (BNV) u tehničkom mandatu štampalo je 12 hiljada anketnih listova u kojima roditelji đaka bošnjačke nacionalnosti treba da se opredele na kom jeziku će se školovati njihova deca – bosanskom ili srpskom. Roditelji mališana koji se upisuju u prvi razred osnovne škole ankteni list će dobijati prilikom upisa dece u školu. Učenici četvrtih razreda će dobijati obrazac koji će nositi kući da se roditelji izjasne i nakon toga će ih vraćati pedagoškim službama u školama. Oni koji će sledeće školske godine upisati prvu godinu srednje škole, uz dokumentaciju za upis prilagaće i anketni list.


Pilot projekat mastave na bosanskom jeziku realizuje se u 12 vaspitno-obrazovnih ustanova u Novom Pazaru,Sjenici i Tutinu, dok je u Prijepolju rok ponovo prolongiran zbog „administrativnih i tehničkih problema“. BNV je formiralo komisije za stručno pedagoški nadzor, koje prate oglednu nastavu na bosanskom jeziku i do kraja ovog meseca uradiće prvi periodični izveštaj. Završni izveštaj uradiće do kraja ove školske godine i dostaviće ga koordinacionom timu sastavljenom od predstavnika BNV, Ministarstva prosvete i psihološko-pedagoških službi škola u kojima se realizuje ogledna nastava na bosanskom jeziku.

BNV je saopštilo da je preko Turske razvojne agencije TIKA obezbedilo najsavremenija nastavna učila vaspitno-obrazovnim ustanovama u kojima se sprovodi pripremna nastva na bosanskom jeziku.

 

Ukloniti skulpturu

Bošnjačko nacionalno veće u tehničkom mandatu, koje predvodi Esad Džudžević zatražilo je od predsednika opštine Prijepolje Emira Hašimbegovića da se skulptura „Zauvek braća“ u ovom gradu ukloni. Skulptura je pre nekoliko meseci postavljena ispred Muzeja u Prijepolju i predstavlja majku Ružicu sa sinovima Lukom i Alijom, koji je, navodno, rođen kao Ilija, a zatim prešao u islam i postao Alija.

BNV ocenjuje da se skulpturom šalje „loša poruka“ Bošnjacima jer se negira njihov identitet. „Bošnjačko nacionalno veće upućuje poruku svim svojim sugrađanima u Sandžaku i šire da Bošnjaci nisu nikada bili Srbi i da će ovakve i slične provokacije doprineti pogoršanju, trenutno veoma dobrih, međususedskih i međunacionalnih odnosa Bošnjaka i Srba na našim prostorima“, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari