Dugogodišnji ekološki problem koji u centru grada izaziva zagađeni Koštički potok, u koji se osim kišne sliva i fekalna kanalizacija i završava u reku Đetinju, uskoro bi trebalo da bude delimično rešen.

Zagađeni potok, iz koga se širi nesnosan smrad u naselju Aleksića most, posebno leti, najpre će biti očišćen i zacevljen betonskim cevima, a domaćinstva koja nelegalno ispuštaju fekalnu kanalizaciju biće priključena na sistem gradske kanalizacije.

Uređenje potoka u dužini od 230 metara počelo je početkom maja, za šta je iz gradskog budžeta obezbeđen iznos od 22 miliona dinara.

– Prvo što ćemo uraditi je čišćenje potoka i otkrivanje svih fekalnih ispusta. Planirano je da radovi, koje obavlja užičko preduzeće Putevi, traju 120 dana – rekao je Darko Šimšić, direktor JP Direkcija za izgradnju.

Milomir Sredojević, direktor JKP Vodovod, navodi da će izgradnjom postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, biti razdvojena kišna i fekalna kanalizacija i izgrađeni nedostajući primarni i sekundarni kolektori.

– U sklopu tih aktivnosti rešićemo problem kanalizacionih ispusta u Koštički potok. Paralelno sa zacevljenjem potoka gradiće se i kolektor u koji će moći da se uvedu fekalne vode iz svih objekata na toj deonici, a kod reke Đetinje biće uvedene u glavni fekalni kolektor – objasnio je Sredojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari