Pesnikinja Radmila Petrović na protestu protiv objavljivanja intervjua sa silovateljem u Informeru: Borimo se za svet u kome ćemo biti bezbedne (FOTO, VIDEO) 1Foto: M. Čonjagić

Još jedan u seriji protesta u organizaciji kolektiva Ženska solidarnost povodom objavljivanja intervjua sa serijskim silovateljem Igorom Miloševićem u dnevnom listu Informer koji je započeo ispred redakcije lista, završen je na Trgu Nikole Pašića.

Nekoliko desetina građana u prvim minutima protesta okupilo se noseći transparente “Skloni mi se s puta, ide žena ljuta”, “Sigurnost za žene, robija za nasilnike”, “Želim da budem sigurna, ne samo hrabra” i zviždeći kroz pištaljke simbolično najavili početak protesta.

Protest je započet uzvicima “Govno jedno kako smeš?”. Dvojica unoformisanih policajaca čuvala su ulaz u redakciju.

Građani su počeli da se okupljaju u većem broju, saobraćaj u ulici Terazije je blokiran.

Među nekoliko stotina okupljenih su i zamenica predsednika Demokratske stranke Dragana Rakić, Mila Popović iz Stranke slobode i pravde, Radomir Lazović i Biljana Đorđević iz pokreta Ne davimo Beograd.

 

Na protestu ispred Informera su se našli i glumci Đorđe Živadinović Grgur i Branislav Trifunović.

Grgur je za naš list izjavio da muškarci treba da izađu „i budu podrška ovim hrabrim ženama“. Na sliku uniformisanih policajaca ispred ulaza redakcije Informera, Grgur je izneo mišljenje da zakon štiti one kojima zaštita nije potrebna.

Branislav Trifunović je, s druge strane, rekao da ovaj sistem ništa ne rešava.

“Vlast, zakon i država nisu okrenuti ka običnom čoveku“, rekao je glumac i dodao da ga najviše iznenađuje to što na protestu nema više ljudi i što njihov bes nije dovoljno jak.

Video: Marko Čojagić

Članica Ženske solidarnosti Jelena Riznić obratila se protestantima rekavši da je od poslednjeg protesta ubijena dvogodišnja devojčica, a da to 25. femicid u Srbiji od početka godine.

“To nije porodična tragedija, nije zločin iz strasti, to je nasilje koje su institucije ignorisale i zato su žene ubijene. On kaže da je intervju sa silovateljem megaekskluziva. Ovo je ženska revolucija – to je megaekskluziva”, rekla je Riznić.

Riznić je rekla da se i sama suočava sa nasiljem i da je čovek koji joj je pretio da će je ubiti pištoljem na slobodi.

Napravljen i performans u kome dve gospođe simbolično zatvrajaju formu Informer.

Članica ovog kolektiva Nataša Elenkov izjavila je da ako institucije neće da stanu na put nasilju nad ženama, one će to uraditi.

“Dosta je da odgovornost bude na nama. Edukujte sinove!”, uzviknula je Elenkov.

Protestanti su započeli šetnju u pravcu Narodne skupštine. Pred polazak građana od Terazija ka Trgu Nikole Pašića dve gospođe su crvenom tkaninom ‘uvezale’ vrata ove redakcije, što je po njihovim rečima simbolično predstavljalo zatvaranje firme Informer. Na potezu od Terazija do ugla Bulevara Kralja Aleksandra i Takovske saobraćaj je blokiran.

Pesnikinja Radmila Petrović osvrnula se na pomenuti slučaj ubijene dvogodišnje devojčice rekavši da je ona je mogla pronaći lek za kancer, napisati najlepše pesme, ali da je pre svega imala pravo da živi.

“Borimo se za svet u kome ćemo biti bezbedne, u kome naša krv i suze neće prodavati novine”, istakla je Petrović u obraćanju okupljenima na Trgu Nikole Pašića.

 

Dvočasovni protest završen je performansom organizatorki koje su po papirima sa ištampanim brojevima do 25, što označava broj femicida izvršenih ove godine, prosule crvenu farbu kao simbol krvi, te skandirale parolu “Ne naše suze, ne naša krv!”.

Uz uzvikivanje “Vidimo se ponovo!” organizatorke su najavile nastavak protesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari