Iračka vlada započela je juče istragu o nezvaničlnim snimcima sa mobilnog telefona koje prikazuju pogubljenje Sadama Huseina. Na snimcima se vidi osmeh na licu Huseina i uvrede koje je izgovorio ljudima koji su bili na mestu pogubljenja. Na snimku se mogu čuti Sadamove poslednje reči „idi u pakao“.

Iračka vlada započela je juče istragu o nezvaničlnim snimcima sa mobilnog telefona koje prikazuju pogubljenje Sadama Huseina. Na snimcima se vidi osmeh na licu Huseina i uvrede koje je izgovorio ljudima koji su bili na mestu pogubljenja. Na snimku se mogu čuti Sadamove poslednje reči „idi u pakao“.
Zamenik britanskog premijera Džon Preskot izjavio je da su glasine i snimci koji kruže o Sadamovom pogubljenju veoma „žalosni“. Iračke vlasti izrazile su zabrinutost da bi snimci koji su se na internetu pojavili nekoliko sati nakon pogubljenja mogli doprineti dramatičnom rastu sektaških tenzija između sunita i šiita. „Na snimku se vidi i čuje nekoliko stražara koji uzvikuju nešto što je nepodesano za taj trenutak. To je predmet istrage“, izjavio je savetnik iračkog premijera Nurija al Malikija. Munkit al Farun, jedan od tužilaca u slučaju protiv Huseina izjavio je za AP da mu je preneto da su dvojica visokih zvaničnika imali mobilne telefone, iako je to strogo zabranjeno. Novi video zapis stvorio je nelagodu čak i kod šiita, koji sve češće govore da je smrtna kazna izvršena nepromišljeno i brzopleto. Tri dana posle pogubljenja svrgnutog i na smrt osuđenog iračkog predsednika Sadama Huseina, strasti među sunitima se ne smiruju. Gnevne, mada ne i preterano brojne demonstracije, zabeležene su u selu Avdža, rodnom mestu Sadama Huseina nedaleko od Tikrita, u sunitskom uporištu Samari, većinski sunitskim četvrtima Bagdada kao i u Jordanu. Većina demonstranata deli stav ovog učesnika protesta u Amanu. „Arapski svet je stvarno pobesneo zbog ovoga. On je jedini vođa, koji je rekao ‘ne’ Amerikancima. On je jedinstveni lider. On je jedini smatrao da prirodna bogatstva Iraka pripadaju svim Arapima. Raspodeljivao je pomoć svim arapskim nacijama. Stajao je uz sve lidere, koji su mu sada okrenuli leđa.“Demonstrantima na ulicama Amana pridružila se i kćerka Sadama Huseina Ragad, koja im se zahvalila na poštovanju, koje su, kako je istakla, ukazali njenom ocu koga je okarakterisala kao „Sadama mučenika“.

Sadam sahranjen u rodnom selu

U nedelju, dan posle pogubljenja bivšeg iračkog predsednika Sadama Huseina, više stotina ljudi posetilo je njegov grob u rodnom selu Avdži, severno od Bagdada. Neki su klečali pored humke prekrivene iračkom zastavom, pored koje je, na stolici, bila postavljena velika fotografija bivšeg iračkog lidera. Sama sahrana održana je pred zoru i prisustvovalo joj je, kako se navodi, samo nekoliko članova uže porodice.Sadamovi sinovi Udaj i Kusaj, koje su američke snage ubile 2003. takođe su tu sahranjeni.

Moin Rabani iz jordanskog ogranka Međunarodne krizne grupe ističe da pojavljivanje kćerke Sadama Huseina na demonstracijama ne ukazuje da će ona prerasti u političku ličnost oko koje će se okupiti sledbenici njenog oca. Na pogubljenje Sadama Huseina ne reaguju negativno samo suniti kako u Iraku tako i u celom muslimanskom svetu, već i neki šiiti, posebno otkako je objavljen drugi nezvanični video zapis tog čina u kojem se jasno čuje glas koji Sadamu Huseinu dok ide na vešala pominje radikalnog šiitskog verskog vođu Moktadu al Sadra.
Takvo ponašanje prema osuđeniku pred izvršenje smrtne kazne, suprotno je tvrdnjama iračkog savetnika za nacionalnu bezbednost Movafaka al Rubaija da je ophođenje prema Sadamu Huseinu u poslednjim časovima njegovog života bilo u skladu sa pravnim normama i pravilima islama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari