Zbog povišene temperature, mučnine, povraćanja i proliva 22 dece iz Predškolske ustanove „Veselo detinjstvo“ iz Raške u subotu i juče zatražilo je lekarsku pomoć. Njih 14 nalazi se na Infektivnom odeljenju novopazarske Opšte bolnice, osmoro je vraćeno na kućno lečenje.

Dr Vladan Šaponjić, epidemiolog, iz Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu, kaže da se deca oporavljaju, nisu životno ugrožena i da je kod njih „uobičajena klinička slika za crevne infekcije“.

Dr Ljiljana Milošević, rukovodilac Sanitarne in spekcije Raškog okruga, ističe da su preduzete sve zakonom predviđene mere. „Uzeti su brisevi sa radnih površina, opreme, uređaja i ruku zaposlenih i uzorci hrane životinjskog porekla. Nakon dobijenih rezultata moći ćemo da kažemo šta je stvarni uzrok“, kaže dr Milošević i dodaje da je izdato rešenje o preduzimanju vanrednih mera, „ do dobijanja rezultata hrana za mališane pripremaće se u drugom objektu, a vrtići će normalno nastaviti da primaju decu“.

Direktorka PU „Veselo detinjstvo“ Jasna Petrović rekla je za Danas da su postupili po rešenju i da je juče izvršena deratizacija i dezinfekcija svih prostorija u kojima deca borave. Ova predškolska ustanova ima tri vrtića koji se sa centralnom kuhinjom nalaze na istoj lokaciji. U njoj boravi 650 dece, od toga je 120 predškolaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari