Ponovo se oglasila kompanija Elixir Zorka: Negira navode Evropske zelene partije 1Foto: K. V. / Danas

Kompanija Elixir Zoraka ponovo se oglasila povodom izveštavanja lista Danas sa konferencije, koju je u petak 28. oktobra, održao Gradski odbor Evropske zelene partije u Šapcu. Oni su tada obavestili medije da su protiv ove kompanije podneli prijavu Republičkoj ekološkoj inspekciji zbog, kako tvrde, protivzakonitog skladištenja otpada.

Podsećamo da je ovo drugi put da Elixir demantuje izjave ekoloških aktivista koji govore o skladištenju otpada u ovoj fabrici.

U Eliksiru Zorka tvrde da je izjava dr Dejana Pavlovića, predsednika Evropske zelene partije, koju su preneli mediji, neistinita i da Elixir nije ni generator ni vlasnik otpada koji je sakupljen u IBC  kontejnere, koji su fotogrfisani na otvorenom prostoru, na lokaciji nekadašnje Zorka Boje.

„Generator i vlasnik predmetnog industrijskog otpada je kompanija Goodmark koja je do 1. 5. 2022. godine, u svojstvu zakupca, na lokaciji obavljala delatnost proizvodnje boja i lakova“, navodi se u saopštenju ove kompaije.

Kako kažu, sporna fotografija kontejnera koja je objavljena na društvenim mrežama i pojedinim medijima, nastala je tokom procesa pranja i čišćenja četiri podzemna rezervoara koje je Goodmark koristio za skladištenje svojih sirovina.

„Pranje i čišćenje ovih rezervoara je izvršeno tokom druge polovine septembra 2022. od strane ovlašćenog operatera Impuls hemija, koji poseduje odgovarajuću opremu i potrebne dozvole za obavljanje ove delatnosti“, kažu u Elixiru.

Ističu da za sakupljeni industrijski otpad kompanija Goodmark poseduje Rešenje o karakterizaciji otpada.

„Napominjemo da Goodmark do sada ništa od industrijskog otpada koje je kao proizvođač generisao na lokaciji Zorka Boje nije predao u skladišta operatera Eco Lager Elixir Zorka“, objašnavaju u Elixiru.

Dodaju da su prema njihovim saznanjima, sve dosadašnje aktivnosti Goodmarka na lokaciji Zorka Boje, sprovedene u skladu sa preuzetim ugovornim obavezama i zakonskim propisima.

Inače, ovo nije prvi put da Elixir Zorka proziva list Danas, povodom izveštavanja o skladištenju opasnog i neopasnog u toj kompaniji.

List Danas je 18. oktobra, pre objavljivanja teksta sa aktivistkinjom Eko-straže Šabac Ljupkom Stanković,  koja je prva iznela u javnost informacije o skladištenju otpada u ovoj kompaniji, dostavio Elixiru pitanja u vezi sa svim navodima, ali odgovore od njih nismo dobili do trenutka izlaska teksta, što smo i napisali.

Dobili smo ih tek posle dva dana, 20. oktobra, koje smo, takođe, objavili.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari