"Delije", "grobari", "radovci", Džedaji, Indijanci, Marsovci i Štrumpfovi: Kako su se sve građani izjašnjavali na poslednjem popisu? 1Foto: Shutterstock/Ryazantsev Dmitriy

Rezultati poslednjeg popisa stanovništva u Srbiji pokazali su da je broj Jugoslovena porastao za čak 3.840 u odnosu na onaj iz 2011. godine, i bilo ih je 27.143, piše Politika.

Jugoslovena je po popisu iz 2011. godine bilo 80.721, 1991. – 320.168, 1981. – 456.623, a 1971. – 123.824, i bili su tad četvrta nacionalna manjina po brojnosti u Srbiji.

U popisu 2023. u Srbiji je broj stanovnika koji su se izjasnili kao „vanzemaljci“, Džedaji, Indijanci, Marsovci i Štrumpfovi porastao je za čak 240.273 u odnosi na popis iz 2011. godine – njih 322.013 je u rubriku „nacionalna pripadnost“ upisalo imaginarnu naciju.

Među njima ima i onih koji nacionalnost doživljavaju kao pripadnost omiljenom sportskom klubu i izjašnjavaju se kao „delije“, „grobari“, „radovci“.

Skoro 12.000 osoba svoju nacionalnu pripadnost razume kao regionalnu, pa su se izjasnili kao Šumadinci, Vojvođani, Sremci, Timočani i Krajišnici, a bilo je dosta i onih koji su kao nacionalnost upisivali grad u kome žive, a među njima je bilo i onih koji su želeli još direktnije da naglase svoj lokalpatriotizam, pa su sebe predstavljali kao Zemunce, Dorćolce i Čuburce.

Odgovori građana koji se nisu jasno izjasnili o nacionalnoj pripadnosti se na kraju popisa klasifikuju u četiri rubrike – „nisu se izjasnili“, „regionalna pripadnost“, „nepoznato“ i „ostali“.

U rubrici „nepoznato“ nalaze se građani koji su se, naprimer, izjasnili kao vanzemaljci, pacifisti, kosmopolite, vilenjaci, pirati, rokeri, mistici i ostale „egzotične“ kategorije stanovništva.

Pod rubriku „ostali“ spadaju oni građani koji broje manje od 2.000 ljudi, kao što su Cincari, Česi ili Italijani, kao i oni koji su iskazali dvojaku nacionalnu pripadnost tipa Srbin – Makedonac, Mađar-Jugosloven ili Crnogorac-Srbin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari