Dragan Popović: Sigurno klizimo ka klasičnoj autokratiji 1Dragan Popovic Foto: Medija centar

Poslednji izveštaj Fridom Hausa, koji po Srbiju nije nimalo dobar, jer konstatuje da naša zemlja među svim balkanskim državama najviše nazaduje u sprovođenju demokratskih reformi, i to treću godinu zaredom, u vrhu domaće vlasti izazvao je “oštre i iskreno besne” reakcije, što nimalo ne iznenađuje.

To je posledica činjenice da čelnici naše države nisu navikli da na zapadu rade sa organizacijama za ljudska prava, već za partnere imaju birokrate i političare, kaže za Danas Dragan Popović, direktor Centra za praktične politike.

– Sa političarima i činovnicima na zapadu naši visoki funkcioneri mogu da trguju, da ih obrlate na različite načine. Na kraju krajeva, takvim saradnicima nije toliko ni stalo do vrednosti. A Fridom Haus je organizacija koja ceo svoj kredibilitet zasniva na odbrani vrednosti poput ljudskih prava i demokratije. Zbog toga mislim da su i predsednik i premijerka iskreno besni, ne mogu da izađu na kraj sa takvim izveštajima, jer vi ne možete ni da potkupite ni da prevariteta organizacije sa tako ozbiljnom reputacijom kakvu ima Fridom Haus, napominje Popović, komentarišući izjave iz vrha vlasti da je pomenuti izveštaj neistinit i čak sraman.

Same ocene u izveštaju su, smatra naš sagovornik, očekivane jer se stanje koje traje poslednjih godina menja samo na gore.

– U Fridom Hausu su čak i oprezni, i pokušavaju iz godine u godinu da budu malo blaži, da ne spuštaju mnogo ocenu, ali je očigledno da je Srbija u sve gorem stanju kada su u pitanju i demokratija i vladavina prava. Nije realno očekivati da neko ko objektivno ocenjuje, pohvali trenutno stanje, jer je nažalost sve manje mesta za pohvalu. Nekada ste mogli da nađete bar neke pozitivne segmente, ali u poslednje tri godine nema više šta pohvalno da se kaže o Vučićevom režimu, sigurno klizimo ka klasičnoj autokratiji, uveren je Popović.

On podseća i da je prethodni izveštaj izazvao slične reakcije, te da je naša vlast pisala Fridom Hausu i tražila da se izveštaji izmene. Ipak, nejasno je kome su zapravo upućene poruke koje naši čelnici šalju u javnost, a kojima pokušavaju da anuliraju negativne procene i degradiraju njihovog autora.

– Takve ocene sigurno nisu upućene onima koji se zaista razumeju u vladavinu prava, demokratiju ili slobodu medija, kako je to premijerka rekla. Mislim da su stvarno ljuti i da svojim biračima šalju poruku da je Fridom Haus prosto nekakva neozbiljna organizacija. Predsednik Vučić ih je čak doveo u vezu sa koalicijom Moramo, ne znam zbog čega, to je tek potpuna besmislica. Očigledno sa FH pokušavaju da urade ono što i inače rade sa svim svojim kritičarima, dakle da ih oblate u javnosti, da im pripišu svašta i tako ponište njihov kredibilitet. Ali to možda i mogu kod svog biračkog tela ali nemaju potencijal da naštete jednoj takvoj međunarodnoj organizaciji kakva je Fridom Haus, naglašava Popović.

Podsetimo, u izveštaju pod nazivom „Zemlje u tranziciji – Od slabljenja demokratije do autoritarne agresije“, Fridom Haus je ponovio treću godinu zaredom, da naša zemlja više ne spada u kategoriju demokratskih država, već među hibridne režime u kojima je vlast zasnovana na autoritarizmu kao posledici nepotpune demokratske promene.

Taj izveštaj međutim, ni ovog puta u vrhu naše vlasti nije prihvaćen kao merodavan i verodostojan.

Predsednik republike ga je opisao kao nešto što je “pisao neki niži činovnik, neznalica, iz koalicije Moramo“, te da je to „jedna od karika u lancu pritisaka na slobodne i suštinski demokratske zemlje“, a poručio je da “moli narod da ga pročita” jer “će se smejati”.

Predsednica Vlade Ana Brnabić, s druge strane, ocenu Fridom Hausa nazvala je “sramnom” i pojasnila da “svako ko imalo razume političke okolnosti, ljudska prava, medijske slobode i vladavinu prava zna da to nije tačno”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari