Policija u Vranju saopštila je da je Osnovnom tužilaštvu u Vranju podnela krivične prijave protiv 18 lica. Reč je o lekarima, medicinskim sestrama i službenicima u matičnoj službi u Bujanovcu, zbog izdavanja lažnih potvrda Albankama koje su se porodile na Kosovu, a njihova deca su upisana u matične knjige u Bujanovcu.


Osnovnom tužilaštvu u Vranju podnete su krivične prijave protiv: Menderesa A. (49), Dragana Z. (56) obojica iz Bujanovca, Rešata S. (52), Bajrama H. (54) obojica iz sela Veliki Trnovac, u bujanovačkoj opštini i Miroljuba Dž. (53) iz Vranjske Banje, zbog osnova sumnje da su izvršili više krivičnih dela zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje službene isprave.

Sumnja se da su navedena lica od 2005. do 2009. godine, u svojstvu doktora Doma zdravlja u Bujanovcu, a Miroljub Dž. u svojstvu osnivača Ginekološko-akušerske ordinacije „Dr Džikić“ izdavala specijalističke izveštaje meštankama albanske nacionalnosti sa područja opštine Bujanovac, da su se porodile u svojim kućama, iako su se porodile na području Kosova i Metohije. Time su omogućili upisivanje šesnaestoro dece u matične knjige rođenih opštine Bujanovac i ostvarivanje prava na roditeljski i dečji dodatak, kao i na izdavanje ličnih dokumenata.

Takođe postoje osnovi sumnje da su Bajram H. i Rešat S, sa doktorima Doma zdravlja u Bujanovcu Džemailjom F. (40) iz sela Veliki Trnovac, Slavicom S. (53) iz Vranja, Zorom J. (54) iz Vladičinog Hana, kao i sa medicinskim sestrama tog Doma zdravlja Ljubinkom S. (53), Zoricom S. (51) Svetlanom Đ. (50), Snežanom B. (42), Anom J. M. (42), Šerife A. (42), Blagicom D. (54) sve iz Bujanovca i Danijelom N. (38) iz Vranja, u saizvršilaštvu počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja jer su, od 2005. do 2009. godine, omogućili preglede građanima albanske i romske nacionalnosti bez zdravstvene knjižice, a preglede nisu naplaćivali.

Falsifikati matičara

Policija je saopštila da je krivična prijava podneta i protiv Hafeza H. (63) iz Bujanovca, zbog osnova sumnje da je izvršio krivično delo falsifikovanje službene isprave i Besima Z. (49) iz sela Nesalce u bujanovačkoj opštini, zbog osnova sumnje da je izvršio krivična dela zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje službene isprave. Sumnja se da su Hafez H. u svojstvu šefa matične službe u Bujanovcu, upisao jedno novorođeno dete bez važećeg izveštaja doktora, a Besim Z. u svojstvu matičara mesne kancelarije Nesalce, upisao jedno novorođeno dete, koje je već bilo upisano u mesnoj kancelariji Dobračane, opština Gnjilane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari