"Poslednjih dana povećan broj pacijenata, uglavnom je reč o mlađim osobama" 1Foto: FoNet/ Vlada Srbije Slobodan Miljević

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu Goran Stevanović izjavio je danas da je poslednjih dana povećan broj pacijenata koji dolaze na tu kliniku i da je reč uglavnom o mlađim osobama.

„Proširili smo kapacitete, kako bismo išli dan-dva ispred epidemije, da pacijenti ne čekaju“, rekao je on, prenosi N1.

„Mi u drugom talasu epidemije, odnosno šiljku iz prvog talasa, imamo veći broj obolelih, a promenila se struktura pacijenata. Uglavnom je reč o aktivnom stanovništvu, u Beogradu su to osobe između 30 i 55 godina života. Jedan deo ima laku kliničku sliku, ali deo ima ozbiljne upale pluća“, izjavio je Stefanović.

Prema njegovim rečima, ovo nije bolest koja pogađa samo stare i bolesne.

„Stariji imaju rizik za komplikacije, ali i mladi i oni zdravi mogu imati teške kliničke slike. Broj obolelih je taj koji diktira težinu kliničke slike“, naglasio je Stevanović.

On je apelovao na građane da poštuju mere prevencije, da nose maske, da ako mogu sede kod kuće i ne šire dalje infekciju.

„Svi smo odgovorni za svoje i za zdravlje okoline. Imamo dovoljno kapaciteta, očekujemo par dana ovakav veći priliv, a onda lagano smanjivanje broja obolelih. Verovatno neće biti povoljno po nas što stopa oboljevanja pokazuje trend talasanja“, izjavio je doktor.

„Moramo da mislimo na sebe i druge, jer jedino to sada garantuje prekidanje lanca infekcije. Još uvek nemamo apsolutno efikasan način koji garantuje 100 posto bezbednosti“, objasnio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari