Povoljnija epidemiološka situacija u sedam opština Pčinjskog okruga 1Foto: Vojkan Ristić

Uprkos činjenici da je broj preminulih od virusa kovid 19 u Pčinjskom okrugu u poslednje dve nedelje bio po oceni epidemiologa i dalje visok (12 osoba preminulo u Vranju), epidemiolozi navode da se usled povećanja broja vakcinisanih i primene mera polako smanjuje i broj novoinficiranih.

U porastu je i interesovanje za vakcinaciju pa ako se ovaj trend nastavi u sedam opština početkom decembra sa dve doze vakcina moglo bi da bude obuhvaćeno 65 procenata svih građana Pčinjskog okruga. koji broji oko 212.000 stanovnika, procenjuje za Danas epidemiolog dr Slađan Stanković iz Zavoda za javno zdravlje u Vranju.

– U prvoj nedelji decembra kada je termin za imunizaciju drugom dozom u Preševu mogli bismo da imamo preko 80 procenata vakcinisanih, dok bi taj procenat u gradu Vranju mogao da bude oko 76 procenata, a sada je iznad sedamdeset, navodi naš sagovornik. On iznosi i podatke da nivo vakcinacije prema aktuelnim brojkama nije zadovoljavajući u Trgovištu (39 odsto građana vakcinisano) i Vladičinom Hanu 37. Opštine Bosilegrad sa 57 odsto imunizovanih, kao i Surdulica sa 47, te Bujanovac sa 46 beleže prosečnu sliku sa tendencijom blagog porasta.

U Preševu najveći broj vakcinisanih predstavlja mlađa populacija stanovništa. Većina njih se vakcinisila zbog namere da putuju u zemlje EU, dok je starija populacija shvatila ozbiljnost epidemiološke situacije kada je u jednom trenutku bio registrovan veliki broj smrtnih ishoda od korona virusa.

Na drugom kraju okruga u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti koja je po drugi put u kovid statusu beleže optimističnije podatke u odnosu na prethodnih nekoliko nedelja. Dr Slaviša Kostić, direktor ove zdravstvene ustanove, kaže da je „podatak o popunjenosti kapaciteta bolnice koja ima 63 kovid postelje poslednjih dana na 90 procenata, što je manje u odnosu na konstantnu popunjenost od sto procenata, koja je trajala od kada su pre četrdesetak dana ponovo ušli u kovid sistem“.

– Manji je broj prvih pregleda kojih na dnevnom nivou imamo između 10 i petnaest. Kod pacijenata je ista klinička slika, a među novih pacijentima su mahom starije osobe. Lakša klinička slika uočljiva je kod osoba koje su primile neku od vakcina, navodi za Danas Kostić.

I u ambulanti Antituberkuloznog dispanzera u Vranju beleže manji broj prvih pregleda, dok je u porastu broj pacijenata koji dolaze na lekarsku kontrolu. Na dva kovid odeljenja Opšte bolnice ZC Vranje na lečenju se nalazi 94 pacijenta, a slobodne su 62 postelje.

Zvanični podaci o vakcinaciji sa centralnog punkta u Vranju govore da je od početka imunizacije zaključno sa subotom dato 107.641 doza različitih vakcina, najviše kineskog Sinofarma 67.237. Ovde su vakcine primili i građani Severne Makedonije, kao i manji broj građana Federacije BIH. Prosečan broj dnevno vakcinisanih kreće se od 270 do 350, sa blagom tendencijom rasta poslednjih dana. Na ovom punktu dato je i blizu 1.600 doza vakcine protiv sezonskog gripa, a stigle su i nove količine.

Kladionica i fudbal kao podstrek

„Kako kod kuće nemam kablovski kanal koji prenosi utakmicu Portugal – Srbija tu utakmicu mogao sam da pogledam samo u nekoj od kladionica, pa sam se  odlučio za vakcinaciju, nesvakidašnji je primer S. K.,  penzionisanog prosvetnog radnika iz Vranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari