Pozorišni performans u Beogradu na Dan sećanja na genocid u Srebrenici 1

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji najavio je da će na Dan sećanja na genocid u Srebrenici, 11. jula, biti odigran pozorišni performans „Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo“ u Zadužbini Ilije M. Kolarca u Beogradu.

Kako se podseća u najavi tog performansa Medjunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju utvrdio je da je u okviru političkog i vojnog vrha Republike Srpske postojao plan koji je imao za cilj da se bosanski Muslimani eliminišu iz Srebrenice.

„Osim toga, sudovi u Bosni i Hercegovini utvrdili su odgovornost više desetina srednje i niže rangiranih pripadnika Vojske Republike Srpske. Ovi sudski procesi ostavili su iza sebe obilje neporecivog znanja o žrtvama, počiniocima i planerima zločina“, navodi se u najavi.

Helsinški odbor je istakao da uprkos tome, u Srbiji izostaje, kako je ocenio, javna politička i društvena solidarnost sa žrtvama tog zločina.

Naveo je da je taj performans uvod u predstavu koja će biti izvedena na 25-godišnjicu genocida u Srebrenici, u julu 2020. godine u Beogradu.

Autor i reditelj performansa i predstave je Zlatko Paković, a u izvodjenju će učestvovati glumci Dušanka Stojanović Glid, Boris Milivojević, Sanja Marković i Vahid Džanković.

Pozorišni performans će početi u 20 časova, a ulaz je besplatan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari