Zapadni hrišćani i deo pravoslavnog sveta prošle subote započeli su trodnevnu proslavu Božića. Božićne praznike na Filipinima, u Nigeriji i Pakistanu obeležili su oružani napadi na hrišćane u kojima je stradalo više desetina ljudi. Papa Benedikt XVI osudio je juče sve napade na vernike Rimokatoličke crkve i apelovao da se konflikti rešavaju mirnim putem.

U bombaškom napadu na centar Svetskog programa za hranu u Pakistanu poginule su najmanje 43 osobe. U eksploziji bombe tokom božićne mise na jugu Filipina povređeno je 11 osoba, među kojima i sveštenik, a u Nigeriji, u sedam eksplozija u gradu Džosu, na granici između muslimanskog severa i pretežno hrišćanskog juga, poginule su 32 osobe.

Papa Benedikt XVI se u božićnoj poruci osvrnuo na situaciju u Svetoj zemlji i Bliskom istoku. On se pomolio za sve žrtve prirodnih katastrofa širom sveta i izrazio nadu da će u Somaliji, Obali Slonovače, Madagaskaru i Darfuru biti uspostavljeni mir i stabilnost. Takođe se založio za poštovanje ljudskih prava u Avganistanu, Pakistanu i pomirenje između dve Koreje, prenose agencije.

Predsednik Međunarodne biskupske konferencije „Sveti Ćirilo i Metodije“ nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar služio je u subotu ujutru božićnu misu u prepunoj beogradskoj crkvi Krista Kralja. On je u božićnoj propovedi poručio da je suština praznika Hristovog rođenja da se „ljudska srca spreme da žive u jedinstvu u porodici i međusobnim odnosima“.

Nadbiskup Hočevar ukazao je na to da je problem današnjeg sveta, koji na pragu obeležavanja 1700. godišnjice Milanskog edikta, kojim je priznata sloboda ispovedanja hrišćanske vere, to što ne zna šta je sloboda i kako se u njoj živi. On smatra da „čovek svojim načinom života unosi disharmoniju u sebe, porodicu, društvo i kontinente“ i ocenjuje da je „tragično koliko ljudi ne koristi razum i ne razmišlja kritički, nego se oslanja samo na javno mišljenje i medije“.

U Janjevu sve manje Hrvata

Prema izveštajima Radio KiM iz Čaglavice, prazničnom misom i okupljanjem u katoličkoj crkvi Svetog Nikole Božić su proslavili i preostali Hrvati u Janjevu, u centralnom delu Kosova i Metohije. Misi koju je služio župnik Matej Palić prisustvovalo je 200 vernika. Don Matej Palić upozorava da u Janjevu ima sve manje Hrvata. U ovom mestu, poznatom po zanatlijama i trgovcima, broj Hrvata u poslednjih 20-ak godina smanjen je sa 4.500 na 280.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari