Predsednik Upravnog odbora RTS odgovorio na navode Marinike Tepić o radu Javnog servisa 1Foto: Medija centar

Predsednik Upravnog odbora Radio televizije Srbije (RTS) Vladimir Vuletić ocenio je danas da je potpredsednica Stranke slobode i pravde (SPP) Marinika Tepić svojim otvorenim pismom „dala priliku“ v.d. direktoru RTS Draganu Bujoševiću da istakne navodne sopstvene zasluge za stabilnu finansijsku situaciju u Javnom servisu.

Vuletić je objasnio da Tepić u pismu nije navela „niti jedan zakonski prekršaj“ Bujoševića i poručio joj da je pogrešna njena „predodžba“ da pojedini članovi Upravnog odbora nemaju saznanja o finansijskom poslovanju RTS.

„Upravo je Upravni odbor RTS, u dva navrata – 26. novembra i 27. decembra 2018, godine tražio od državnog revizora da proveri finansijsko poslovanje RTS, a javno objavljeni rezultati te revizije predstavljaju delom izvor Vaših slavodobitnih ‘otkrića’ „, poručio je Vuletić Mariniki Tepić.

Dodao je da je tačno da Upravni odbor nije zvanično upoznat sa svim finansijskim tokovima u Javnom servisu, poput „višemilionskih ugovora koje RTS, bez odobrenja Upravnog odbora, svake godine sklapa sa Dajrekt medijom, iako se zbog ugovora sa istom kompanijom vodi proces pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal“.

„Nismo zvanično bili upoznati ni sa ugovorima koje generalni direktor godinama potpisuje sa advokatskim kancelarijama na iznos od 8.000 evra mesečno. Nismo, osim iz novina, bili upoznati ni sa ugovorima za snimanje serija koje je RTS bez ikakve naknade i zaštite sopstvenih prava prepustio TV Nova S“, naveo je Vuletić.

Ocenio je da konkurs za novog generalnog direktora Javnog servisa nije bio neuspešan – kako je navela Marinika Tepić, već da su neuspešni bili kandidati „u pokušaju da ubede Upravni da mogu uspešno da rukovode RTS“.

Komentarišuću navode Marinike Tepić o sukobu interesa donedavne zamenice direktora RTS Ivane Miković koja je na tu funkciju došla na predlog v.d. direktora Dragana Bujoševića, Vuletić je rekao da je tačno je da je ona zatečena na vanstatutarnoj poziciji zamenice generalnog direktora, ali i da je tačno da je njenim odlaskom menadžment Javnog servisa pretrpeo „nenadoknadiv gubitak“.

„Iz tog razloga je Upravni odbor na sednici održanoj 7. maja 2019. godine zatražio informaciju da li je građanka Miković svojim odlaskom u novu kompaniju zapala u sukob interesa. Nakon što smo 24. juna 2019. dobili negativan odgovor od Agencije za borbu protiv korupcije, prepustili smo je njenoj sudbini“, stoji u odgovoru predsednika Upravnog odbora RTS.

Vuletić je pozvao potpredsednicu SSP da, ukoliko ima saznanja koja terete Bujoševića, to rešava s Bujoševićem na sudu, a da Upravni odbor RTS pusti da „u skladu sa Zakonom i po savesti donosi odluke za koje je nadležan“.

Prethodno je na pismo potpredsednice SSP odgovorio Bujošević najavom da će je tužiti zbog optužbi koje iznela o funkcionisanju RTS.

On je naveo da RTS „od 2016. ima stabilno, a od 2018. godine i dovoljno finansiranje“, i da je u vreme njegovog mandata unet niz novina u poslovanje zahvaljujući „domaćinskom“ ponašanju.

Bujošević je istakao da je „zatekao RTS sa 18 miliona evra duga bankama, 23 miliona evra duga Vladi Srbije (trošene na isplatu plata), 24 miliona duga raznim dobavljačima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.