Predstavljeni partizanski i ravnogorski pokret 1Foto: Nenad Kovačević

Nova stalna postavka „Užička republika“, na koju se čekalo godinama, a koju je finansijski podržalo Ministarstvo kulture, otvorena je u Narodnom muzeju u Užicu.

Svečanosti su, između ostalih, prisustvovali general Ljubiša Diković, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, pomoćnice ministra kulture Olivera Živanović i Aleksandra Fulgosi, koja je otvorila izložbu, delegacije zbratimljenih gradova – slovenačkog Ljutomera i makedonskog Velesa, ambasadori Tunisa i Norveške, mnogi građani…

Na oko 200 kvadratnih metara, u vitrinama i na panoima, izoloženo je oko 300 autentičnih predmeta, dokumenata, fotografija kojima su predstavljeni i partizanski i četnički pokret iz vremena Užičke republike, koja je trajala od 24. septembra do 29. novembra 1941. godine.

Autor postavke Radivoje Papić, istoričar iz užičkog muzeja, naveo je za Danas da je „ideja bila da se što realnije i bez ideološke ostrašćenosti prikažu i jedan i drugi pokret, koji su sarađivali do novembra 1941. godine i učestvovali u stvaranju slobodne teritorije, koja je kasnije nazvana Užička republika“.

– Postavku čini 70 odsto materijala partizanskog pokreta, jer je istorijski potvrđen njihov doprinos u organizaciji života i rada, širenju ustanka i antifašističke borbe. U Užicu je bilo sedište Vrhovnog štaba i odatle se rukovodilo narodnim ustankom. Prikazan je i ravnogorski pokret koji je, takođe, učestvovao u stvaranju tadašnje slobodne teritorije – rekao je za Danas Papić.

Istakavi da je „Užice ponosno na slobodarske dane iz 1941. godine“, gradonačelnik Tihomir Petković je dodao da je „u vreme dok je rat besneo širom Evrope, Užička republika, kao oaza slobode, bila velika podrška jačanju antifašističkog fronta u Evropi i vere da se snažnim otporom okupatoru može ostvariti san o slobodi i životu dostojnog čoveka“.

– Stalna postavka „Užička republika“ je naš dug ljudima koji su dali svoje živote za budućnost u koju su verovali i naša je obaveza da pamtimo i poštujemo njihove žrtve – poručio je Petković.

Pomoćnica ministra kulture Aleksandra Fulgosi je navela da „stručnost tima koji je postavku pripremao i stručnost recenzenta garantuju da će interpretacija značajnih istorijskih događaja u vezi sa Užičkom republikom biti na najvišem naučnom nivou“.

– Izuzetno je važno da se prisećamo naše antifašističke prošlosti, koja spada u korene i suštinu našeg kulturnog identiteta – poručila je Fulgosi, otvarajući postavku.

Pasoši Užičke republike

Nikola Gogić, direktor Narodnog muzeja, uručio je prva četiri pasoša Užičke repubike generalu Ljubiši Dikoviću, Aleksandri Fulgosi, Oliveri Živković i Tihomiru Petkoviću, a potom najavio da će ostali pasoši biti naknadno uručeni pojedincima koji su doprineli stvaranju te postavke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.