"Pretnje ozbiljne, pismo deluje autentično i iskreno": Žarko Trebješanin o sadržaju poruke o dojavi o bombama u školama 1foto FoNet Marko Dragoslavić

Mudrije je uzeti ovu poruku ozbiljno, iako je dojava o bombama lažna. Pismo deluje prilično autentično i zbog toga je jezivo. Dosta je oskudan rečnik, polupismeno je.

Naravno, sve je to moguće simulirati, ali mi se čini da se baš ovako napravi i simulira, malo je teže – komentariše za Danas psiholog Žarko Trebješanin, sadržaj poruke o dojavi o bombi, pristigloj jutros na adrese više desetina škola u Beogradu.

Kako dodaje, poruka mu deluje kao očajničko pismo, bez obzira što je reč o pretnji.

– Čini mi se da ima dosta ogorčenosti i očajanja. Piše, mrzimo sebe, ali želimo da povredimo svakoga ko nam se nađe na putu. Pazite, žele da povrede i ubiju, a obično je ovo drugo skriveno, da mrze sebe. A, to je zbog toga što su nezadovoljni sobom i mrze sebe. Otuda se autodestrukcija prenosi u destrukciju. Međutim, imamo tu svest ovde. Potom, rečenica koja kaže da imaju osećaj da je oko njih samo san koji ih ne napušta. Vidite, to je opet jedan doživljaj derealizacije i depersonalizacije. Dakle, oni nemaju više taj živi kontakt, sve im se čini da je fantazija. To može da nagoveštava i nekakvu patologiju – kaže sagovornik Danasa.

Trebješanin ukazuje na veliku opasnost, ako se radi o stvarnoj patologiji.

"Pretnje ozbiljne, pismo deluje autentično i iskreno": Žarko Trebješanin o sadržaju poruke o dojavi o bombama u školama 2
Foto: FoNet/Zoran Mrđa

– Deluje mi da su autori ove poruke mlađi ljudi. Deluje, ponoviću, iskreno. Pišu dalje, ubijaćemo vas automobilima, bombama, noževima. Taj deo je sa ciljem zastrašivanja. Idemo dalje kroz poruku. Pišu sledeće: ološ poput nas, uništiće sve oko sebe jer je svet truo, svi ste truli… Vidite, ovi što su puni besa, oni ipak sebe doživljavaju kao dobre, kao nekakve pravednike. Pravi teroristi imaju doživljaj sebe kao vredne, dobre osobe, a sve ostale neprijatelje, kao rđave i loše, koje treba uništiti. A, ovde, u ovoj poruci, oni jasno pokazuju sebe kao loše. Tu je reč, dakle, o negativnom identitetu koji se poistovećuje sa nekim ko je negativac. To je onda stvarno jako nezgodno jer se može odatle zaključiti kao da nemaju izlaz. Oni smatraju da ta njihova agresija je samo neki ventil da ispolje tu nagomilanu mržnju, destruktivnost i, pre svega, autodestruktivnost – objašnjava Žarko Trebješanin.

Sagovornik Danasa kaže da bi se trebalo ozbiljno zabrinuti.

– Smatraju da su loši, imaju doživljaj da bi trebalo sve uništiti pa i njih same. Možemo to shvatiti kao očajnički gest, poziv u pomoć. Oni se osećaju da žive u svetu u kojem je sve trulo. To liči i na šizofreniju, kad imate raspad sveta i percepciju da sve propada. Poruka dolazi od nekoga ko živi u užasnim mukama. Ne znam kako bi im se moglo pomoći… – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari