Novi Pazar: „Pevači“ hitno na optuženičku klupu 1Novi Pazar Foto: Senko Župljanin

– Bošnjačke političke partije i institucije, Islamska zajednica (IZ) u Srbiji i nevladine organizacije najoštrije su osudili incident u Priboju, u kojem su učestvovali policajci i njihove sadašnje i bivše starešine.

Pevanje nacionalističkih pesama, veličanje zločina nad Bošnjacima i upoređivanje Pazara (Novog) sa Vukovarrom i Sjenice sa Srebrenicom, uznemirili su građane u ovom delu Srbije  i podigli međunacionalne tenzije.

Događaj u priboju osudile su sve bošnjačke partije.

U priboju su reagovali ogranci SDA Sandžaka i Stranke pravde i pomirenja (SPP), a sa centralnog stranačkog nivoa Samdžačka demokratska partija (SDP).

Predsednik SDP Nihad Hasanović, pozvao je na dodatne napore „da se smanje tenzije u Sandžaku nakon incidenta u Priboju“.

-Insistiraćemo da odgovorni za izazivanje nacionalne i verske mržnje sednu a optuženičku klupu i dobiju primerenu kaznu. Tužilaštvo je sada na potezu, koje bi moralo da reaguje po službenoj dužnosti. Ako se preko ovoga pređe,onda je pitanje kada će se nešto slično ponoviti – zaključio je Hasanović i dodao da je veoma važno reagovanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića „jer se time vraća poverenje Bošnjaka u državu u kojoj žive, ali bi od neprocenjive vrednosti bilo da se oglasi MUP, da nedvosmisleno osudi ponašanje svojih pripadnika i preduzme odgovarajuće disciplinske mere“.

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) je najoštrije osudilo pevanje nacionalističkih pesama i veličanje zločina.

BNV je pozvalo međunarodnu zajednicu da stane u odbranu demokratije i vladavine prava u Srbiji i „da velikosrpsku politiku zvanično proglase objektivnom pretnjom za mir i stabilnost na Balakanu“.

Iz bošnjačkog nacionalnog saveta su poručili da sve“dok se ne razjasne zločini nad Bošnjacima Sandžaka, dok se počinioci ne kazne i dok se ne sprovede proces lustracije, Bošnjaci u srpdkim oružanim snagama, kao i u policiji, vide objektivnu neorijateljsku silu, koju iste te snage uporno demonstriraju kao i ovog puta“.

Mešihat IZ u Srbiji je, u saopštenju za javnost, najoštrije osudio događaj i izrazio zabrinutost za bezbednost muslimanskog stanovništva u Srbiji.

Vrhovno telo IZ u Srbiji zahteva hitnu reakciju predsednika Srbije, Vlade i ministra policije radi „procesuiranja i najstrožijeg sankcionisanja vinovnika ovog nemilog događaja, kako bi se Bošnjaci i svi muslimani koji žive na prostoru Srbije. Osećali sigurno u svojim domovima i gradovima, te doprinosili boljoj budućnosti države i svih njenih građana“.

U saopštenju se još navodi da je neprihvatljivo da se na skupovima vesele uz stihove pesme u kojima se opisuju nesreća, zločin i genocid, a posebno kada to čine pripadnici policije.

„Prostor Sandžaka gaji tradiciju suživota, dobrih međuljudskih i komšijskih odnosa, koji su krasili njegove građane tokom istorije. Čak i u najtežim trenucima. Zanemarivanje te činjenice i narušavanje tradicije, za posledicu je uvek imalo bol i kajanje, te je obaveza svih nas da uložimo maksimalne napore, da se greške iz prošlosti ne smeju ponavljati u budućnosti“ – zaključuje Mešihat IZ u Srbiji.

Večeras su i tri novopazarske nevladine organizacije, Sandžački odbor za ljudska prava, Kulturni centar Damad i Urban –in, u zajedničkom saopštenju, najoštrije osudile pevanje nacionalističkih i šovinističkih pesama i izrazili zabrinutost „za bezbednost, mir i sigurnost bošnjačkog stanovništva u Srbiji“.

Ove tri nevladine orfanizacije zahtevaju od MUP i tužilaštva da odmah reaguju i procesuiraju i kazne sve vinovnike ovog sramnog događaja, da nadležni državni organi i institucije prestanu sa negiranjem i konačno priznaju genocid u Srebrenici i da rasvetle sve zločine koji su se desili u Sandžaku devedesetih godina prošlog veka i da zločince kazne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari