Priče o ženskoj svakodnevici 1

Fenomenalnim dijalozima sa skrivenim humorom u usputnim opaskama i čitavim intimnim dramama u prećutanom, Tanja Mravak u svojoj zbirci priča Naša žena, koja se nedavno pojavila u izdanju IKBooka, opisuje svima dobro poznate situacije ženske svakodnevice i smešta čitaoca za sto svojih junakinja i junaka, u njihove spavaće sobe i kancelarije, pružajući im osećaj da se nalaze upravo tamo gde se priča odvija.

Žene u pričama Tanje Mravak su generacijski, po obrazovanju, bračnom stanju i uverenjima veoma različite. One su majke, ćerke, tetke, komšinice, žene bez partnera, ljubavnice, obične, naše žene, koje ponekad nisu ni svesne nametnutih rodnih uloga, a nekad na njih pristaju ili ih čak nameću drugima. Ovo, međutim, nije knjiga samo ili prvenstveno o ženama.

Mravak priča o rodbinskim odnosima, o ljubavima, o muškarcima i ženama čije su uloge određene patrijarhalnim obrascima. Minimalistički i nenametljivo, dijalozima za koje dobar scenarista ubija, autorka piše o životu običnih ljudi u običnim situacijama koje otkrivaju često prećutanu ili skrivanu intimnu dramu. Ovo su priče o ženskoj svakodnevici, o ženama koje nisu heroine u borbi protiv patrijarhata, o sitnim potresima u njihovim životima koji su dovoljno snažni da ih preusmere.

Tanja Mravak, pripovedačica, kolumnistkinja i spisateljica, rođena je u Sinju 1974. Kratkim pričama osvojila je nagradeEkran priče iProzak, a neke od njih su joj dva puta uvrštene u izbor najboljih hrvatskih priča.

Prvom zbirkom Moramo razgovarati (2010) osvojila je nagradu Jutarnjeg lista za najbolje prozno delo, nagradu Slavić za autorski prvenac Društva hrvatskih književnika i posebno priznanje Slobodne Dalmacije za kulturu. Svojom drugom zbirkomNaša žena (2017) potvrdila se kao vrsna spisateljica kratke forme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari