Priznanje užičkom projektu Zelena staza 1

Evropska asocijacija zelenih staza je pozvala predstavnike užičke vlasti da sa projektom „Zelena staza Užice-Vrutci“ učestvuju na konkursu za najlepšu zelenu stazu u Evropi u 2016. godini, koji raspisuje ta asocijacija.

Poziv, koji je izraz priznanja užičkom projektu, usledio je nakon što su Danijel Mourek, predstavnik te asocijacije, i predstavnici Društva ljubitelja biciklizma „Jugocikling kampanja“ obišli užičku zelenu stazu, prvu takve vrste u Srbiji, kao i nakon predstavljanja tog projekta na Drugoj međunarodnoj konferenciji „Transformacija napuštenih železničkih pruga u zelene staze“, koja je održana 16. novembra na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu.

Zelena staza u Užicu, koja ide trasom nekadašnje pruge uskog koloseka od gradske plaže do jezera Vrutci, otvorena je početkom okrobra ove godine i koristi se kao šetelište i biciklistička staza, a prolazi najlepšim delom kanjona reke Đetinje. Rekonstrukcijom starog železničkog mosta i izgradnjom lifta kod stare hidrocentrale, staza je postala dostupna svim Užičanima.

Grad Užice je, prošle godine, pokrenuo projekat obnove prvih pet kilometara trase stare pruge uskog koloseka od Užica do Stapara i Vrutaka, a članovi „Jugocikling kampanje“ su, kroz svoj projekat i uz podršku Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, uredili trasu i proglasili je za prvu zelenu stazu u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari