Visok krvni pritisak, povišen holesterol i pušenje faktori su koji doprinose obolevanju srca i krvnih sudova. Način života i nasledni faktori takođe su vrlo važan činilac za obolevanje i umiranje od bolesti srca i krvnih sudova. Na neke od faktora rizika ne može se uticati, kao što su pol i istorija bolesti srca u porodici, ali na promenu načina života može. Više voća i povrća u ishrani, svakodnev

Visok krvni pritisak, povišen holesterol i pušenje faktori su koji doprinose obolevanju srca i krvnih sudova. Način života i nasledni faktori takođe su vrlo važan činilac za obolevanje i umiranje od bolesti srca i krvnih sudova. Na neke od faktora rizika ne može se uticati, kao što su pol i istorija bolesti srca u porodici, ali na promenu načina života može. Više voća i povrća u ishrani, svakodnevna fizička aktivnost, prestanak pušenja, manje soli u ishrani i održavanje normalne telesne težine, bitni su elementi za smanjenje rizika nastanka bolesti.

Sve ovo su objašnjavali medicinski radnici Doma zdravlja meštanima Priboja, 28. septembra na Svetski dan srca. Svi koji su želeli da provere telesnu težinu i krvni pritisak imali su šansu na štandu u novom delu grada, kao i da potraže savet kako smanjiti rizik obolevanja da srce što duže ostane zdravo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari