Prosta reklama opozicije 1Foto: Privatna arhiva

Ako smo na nešto navikli onda je to da Vučić svaku priliku i javni nastup koristi da svoje glasače učvrsti u veri da je on jedan jedini nezamenjivi sveznajući predsednik.

Verovatno smo se i odvikli, jer proteklih godina nije bilo opozicije u parlamentu, ali veliko je iznenađenje da i opozicija radi to isto pred auditorijumom javnog servisa pokušavajući nemoguće, da ga u tome nadmaši.

I možda se i to može razumeti jer imaju problem da privuku pažnju građana, ali mali problem je to što to rade na prost način koristeći par ključnih udarnih reči (ubistvo Olivera Ivanovića, Zoran Đinđić, Rio Tinto, državno jedinstvo, izdaja i prodaja Kosova, Srpska lista i Milan Radoičić, Vučić zaposeo sve institucije pa zalutao…) koje će u sećanju građana ostati par dana dok se ne zaboravi pesma „Ti lutaš bebo“ i ne zameni je neka druga.

Osim komentara, da im svaka čast što su Vučići sasuli sve u lice, to nikoga neće navesti da sutra glasaju za njih.

I sve to na sednici o svetoj srpskoj zemlji koja im je svima na srcu, koju malobrojni među njima pohode i padaju na kolena pred svetinjama i razgovaraju s narodom koji tamo živi pokušavajući da razumeju njihove probleme.

Jednom rečju, veći deo opozicije, sem ove više desne koja bi u rat za Kosovo, je pokazo i dokazao da osim nabrajanja šta je sve bilo i šta je sve izgubljeno, nema jasan stav o tome treba li i hoće li podržati Vučića, ili ga sprečiti, da neformalno prizna nezavisnost Kosova.

Jer deluje, doduše po ko zna koji put, da je sada stvar došla do trenutka kada se od Vučića očekuje da preseče.

Pošto nema plan ni odgovor, opozicija tapka u mestu govoreći o tome da treba konstatovati realnu situaciju, zatim o prevaziđenoj formuli standardi pre statusa, predlaže komisije (pošto je poznato da široke komisije svaki problem rešavaju) ili slanju pisama predsednicima Rusije i Kine takozvanim zaštinicima srpskih interesa, o projektima sadnje jagoda, vraćanju problema u UN….

I sve bi to bilo u redu da sve te besmislene priče ne pričaju da bi sakrili istinu, koja je i njima jasna, da je Kosovo nezavisno, a da bi za Srbiju bilo najbolje da to što pre prihvati.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari