Prva žena specijalista psihijatrije u Jugoslaviji 1Foto: Nataša Matović / Univerzitetska biblioteka

Listovi Vreme i Pravda na današnji dan pre 80 godina na naslovnim stranama donose uglavnom vesti i dešavanja sa međunarodnog nivoa.

Prva žena specijalista psihijatrije u Jugoslaviji 2Jedna od zanimljivih vesti iz zemlje tog dana u Vremenu bila je pod naslovom „Prva žena u Jugoslaviji koja je postala specijalist za duševne bolesti“. Reč je o priči o „gospođi doktoru“ Nadi Šišmanović Mišković koja je prva žena koja je u zemlji položila ispit za specijalistu iz psihijatrije. Gđu Mišković je novinar Vremena zatekao na poslu i, kako piše, daje injekcije duševnim bolesnicima.

– Psihijatrija u početku privlači mnogo lekare, ali se retko ko zadrži dugo u toj struci. Razlog je u tome što su i normalna i bolesna psiha uvek predmet interesovanja svakog inteligentnog čoveka, ali uživljavati se u psihu čoveka mučno je i sumorno, a osim toga psihijatrija ne donosi ni materijalnu korist, niti pruža neko zadovoljenje teoretske prirode – rekla je doktorka za tadašnjke Vreme.

Istog dana najavljuje se i „jedan veliki novinarski datum“ – sutra se navršava 100 godina od smrti Dimitrija Davidovića, osnivača srpske nacionalne štampe.

Od vesti iz sveta izdvajamo da je ministar propagande Rajha Gebels apelovao da se 9. april proglasi za “Dan velikonemačkog Rajha”.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Prva žena specijalista psihijatrije u Jugoslaviji 3List Pravda 6. aprila pre 80 godina donosi ponovo priču o pripremama venčanja albanskog kralja Ahmeda Zogua i „madžarske grofice“ Žeraldine Aponji koje će održati u Tirani 27. aprila. Pod naslovom „Tirana se grozničavo priprema za kraljevsku svadbu“ u tekstu se navodi da će mađarski zidarski radnici graditi novu kraljevsku palatu, a da su advokat i mnogi rođaci grofice već stigli u albansku prestonici kako bi pomogli budućoj kraljici u pripremama.

„I iz unutrašnjosti Albanije iz dana u dan stižu otmeni Albanci da vide ženu, koja će uskoro poneti krunu na glavi“, navodi se u tekstu Pravde.

List je objavio na istoj strani i reportažu iz Ciriha koja nosi naslov „Zemlja u kojoj ljudi ne politiziraju“.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari