Do naredne grejne sezone na sekundarnu mrežu gasovoda, čija je izgradnja u toku, biće priključeno 560 domaćinstava, najavili su predstavnici Akcionarskog društva „Užice gas“, čiji su osnivači užička opština i MPP „Jedinstvo“ koje je zaduženo za izgradnju sekundarne mreže i distribuciju gasa.

Do naredne grejne sezone na sekundarnu mrežu gasovoda, čija je izgradnja u toku, biće priključeno 560 domaćinstava, najavili su predstavnici Akcionarskog društva „Užice gas“, čiji su osnivači užička opština i MPP „Jedinstvo“ koje je zaduženo za izgradnju sekundarne mreže i distribuciju gasa. U toku je izgradnja distributivne mreže i čeličnog prstena gasovoda u dužini od 10,7 kilometara, a novac za to je obezbeđen iz opštinskog budžeta i NIP-a.
Na gasovod će najpre biti priključena domaćinstva u Sevojnu, gde je završena izgradnja merno-regulacione stanice, razvodna mreža u dužini od 1,4 kilometra i postavljena distributivna mreža od 8,6 kilometara.
Prema rečima mr Milana Sekulića, direktora „Užice gasa“, u Sevojnu su potpisana 104 predugovora sa domaćinstvima, a cena priključka je 980 evra. – Naši planovi za ovu godinu su da završimo 70 do 80 odsto distributivne mreže u Sevojnu, ali i da počnemo sa obimnijim radovima u naselju Krčagovo – rekao je Sekulić, a potom najavio da će domaćinstva u Sevojnu tokom dva naredna meseca biti priključena na gasovod. Prema rečima Blagoja Stanića iz preduzeća MPP „Jedinstvo“ od 10,7 kilometara čeličnog prstena urađena su 6,3 kilometra, a ostatak trase biće okončan do kraja jula ove godine.
– Posle toga sledi faza ispitivanja, inspekcije i tehničkog prijema, a potom predaja gasovoda investitoru. Tek onda će biti mogućnosti za puštanje u distributivnu mrežu, tako da bi građani trebalo da očekuju korišćenjene gasa sa prvim jesenjim mesecima – rekao je Stanić i dodao da ovo užičko preduzeće raspolaže kompletnom opremom za završetak radova.
Investicija sekundarne gasifikacije u gradu procenjena je na 21 milion evra, a kako je istakao predsednik opštine Tihomir Petković, pored sredstava iz opštinskog budžeta i ranijeg kreditnog zaduženja opštine, izgradnju je podržala i republička vlada, sredstvima iz NIP-a.
– Vlada Srbije finansira izgradnju čeličnog prstena gasovoda i taj iznos premašiće dva miliona evra, a time će učešće opštine u osnivačkom kapitalu akcionarskog društva biti uvećano sa prijektovanih dvadeset na blizu trideset odsto – rekao je Petković.
Prema studiji izvodljivosti, procenjeno je da na području grada ima 13.500 potencijalnih potrošača, a na osnovu usvojenog plana predviđeno je da se u narednih pet godina omoguće tehnički uslovi za njihovo priključenje na gasovodnu mrežu. Izrada idejnog projekta za centar grada je u toku, a preduzeće „Užice gas“ je u procesu dobijanja licence za distribuciju gasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari