Napadač, koji je u subotu Tusonu, u američkoj saveznoj državi Arizona ubio šest ljudi i teško ranio kongresmenku Gabrijel Gifords (40), nekoliko sati pre napada na svojoj stranici u okviru društvene mreže „Maj spejs“ ostavio je oproštajnu poruku. Ova stranica, na kojoj je stajalo misteriozno „Doviđenja prijatelji“ i „Molim vas da se ne ljutite na mene“, uklonjena je samo nekoliko minuta pošto su vlasti identifikovale njenog vlasnika Džeralda Lofnera (22) kao napadača, navodi AP.


Lofnera vlasti opisuju kao osobu sa problematičkom prošlošću, a poznanici kao čoveka koji je često bio svojeglav, ali je mnogo voleo da čita. On nije bio neprijateljski raspoložen ni prema kome, mada ni sa kim nije ostvarivao bliži odnos, kažu njegovi susedi, dok se školski drugovi sećaju da je često ometao časove, ali i da se držao svog mišljenja, ne mareći za to šta drugi o njemu misle, navela je američka agencija. Ubica je često vrlo kritično govorio o religiji i o tome kako, naročito u njegovom okrugu, ima mnogo nepismenih ljudi. U jednom od video-isečaka, u kojem se pojavljuje samo tekst na tamnoj podlozi, on izražava nepoverenje u vladu, razrađuje uvođenje nove američke valute, te se žali na procenat nepismenosti u Arizoni. Takođe, govori o vladinoj kontroli i ispiranju mozga od strane vlasti.

Lofner je ubio šestoro ljudi, među kojima i federalnog sudiju Džona Rola i jednu devetogodišnju devojčicu, a ranio 18. Ranjena kongresmenka Gabrijel Gifords nalazi se u kritičnom stanju posle atentata. CNN navodi da je napadač hteo da ubije kongresmenku te je, kako bi ostvario svoju nameru, napravio pravo krvoproliće. Mediji su najpre objavili da je kongresmenka ubijena, ali kasnije je informacija demantovana.

„Ona je u kritičnom stanju. Operisana je. Mogu reći da sam optimista kad je u pitanju njen oporavak“, rekao je hirurg Piter Ri iz univerzitetske bolnice Tusona. Ri je dodao da je kongresmenka pogođena jednim metkom u glavu.

Gifords, kongresmenka za osmi distrikt države Arizona, obraćala se svojim biračima u supermarketu „Sejfvej“ nešto posle 10 sati ujutru kada je mlađi muškarac počeo da puca iz devetmilimetarskog pištolja „glok 19“. Prema svedočenjima očevidaca, napadač je ispalio između 15 i 20 metaka, i odmah je uhvaćen i pritvoren, a policija traga za drugim muškarcem za kojeg se sumnja da je umešan u napad.

Američki predsednik Barak Obama je pucnjavu nazvao „neizrecivom tragedijom“. U svom saopštenju je pored ostalog napisao da je Gifords „smrtno ranjena“. Lokalni vođa Demokratske stranke Džef Rodžers je kazao da je Gifords nadolazeća demokratske zvezda s ambicijama da jednom osvoji senatsko mesto u Arizoni.

Baveći se mogućim motivima napada na članicu Predstavničkog doma američkog Kongresa agencija AP podseća na kontroverznu reformu zdravstvene zaštite u SAD i pretnje koje je tim povodom dobijala. Kako napominje agencija, mnogi članovi Kongresa, posebno iz Demokratske stranke, osećali su da je rasprava o zakonu o reformi zdravstvene zaštite, usvojenom u martu 2010. godine, izmakla kontroli.

Gabrijel Gifords je bila među članovima Kongresa koji su u prva tri meseca 2010. godine prijavili 42 pretnje ili vandalska čina, što je drastično povećanje u odnosu na 2009, navela je policija. Skoro sve pretnje su bile u vezi sa zakonom o zdravstvenoj zaštiti koju su demokrate, među kojima i Gifords usvojile uprkos oštrom protivljenju republikanaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari