Puž sa spanaćem (recept) 1Foto: V. Laćark

Evo jednog predloga za one koji vole spanać, a dosadilo im je da ga jedu na isti način.

Možda se recept dopadne i nekome ko tvrdi da ne voli da jede spanać, svakako zamena može da bude blitva, mladi luk.

U ovo doba godine, prolećno vreme, spanać je mlad, prosto neodoljiv, treba ga više koristiti u ishrani pogotovo mlade listove, čak i kao dodatak svežim salatama, sendvičima.

Tek ako imate dovoljno vremena upustite se u ovaj kulinarski zahvat, recept nije težak za pravljenje, samo traži posvećenost.

Na kraju prelep rezultat , divan urolani puž filovam spanaćem. Predlog idealan  za praznični doručak.

Šta nam je sve potrebno:

  • 150ml mleka
  • 450g bašna
  • ½ kašike šećera
  • 1 jaje
  • kesica suvog kvasca
  • ½ kašičice soli

Puž sa spanaćem (recept) 2

Fil:

  • 1-2 veze mladog luka
  • 1-2 čena belog luka
  • 250g baby spanaća (ili očišćenog sa pijace)
  • 100g parmezana
  • ulje
  • so, biber
  • 1 jaje za premazivanje

Način pripreme:

U posudu sipati toplo mleko, šećer, suvi kvasac. Promešati i ostaviti da odstoji. Nakon toga dodati jaje, so, brašno. Ručno sjediniti sastojke, posudu pokriti krpom i ostaviti testo da odstoji oko sat vremena. Kada testo naraste odvojiti od posude,istresti na radnu površinu posutu brašnom, malo ga ručno mesiti i oklagijom razvući u pravougaoni oblik.

Fil spremiti na sledeći način, propržiti mladi luk, beli luk, dodati spanać, so, biber. Kratko pirjati i na kraju kada se fil prohladi dodati parmezan. Fil rasporediti po celoj površini testa. Urolati testo i seći kolutove.

U pleh koji smo podmazali uljem (puterom) ređati kolutove, pokriti ponovo krpom i ostaviti testo još 20 minuta da odstoji. Nakon toga pužiće premazati jajetom. Peći u zagrejanoj pećnici oko pola sata na 180C, sve dok ne dobiju lepu rumenu boju.

Uživajte!

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.