PzP: RTS da nezakonitom promocijom kockanja krši Zakon o igrama na sreću 1Foto: Pixabay/stokpic

Pokret za preokret (PzP) je danas upozorio da Radio-Televizija Srbije (RTS) „nezakonito promoviše kockanje“ kršeći Zakon o igrama na sreću.

PzP u saopštenju tvrdi da RTS to radi „prilikom emitovanja reklama u kojima se promovišu igre na sreću i kockanje u reklamnim blokovima uz prenos utakmica Evropskom prvenstvu u košarci“.

Pokret je naveo da samo pojedine reklame te vrste „tek u uglovima“ imaju sitnim slovima ispisano da je kockanje zabranjeno maloletnim licima.

„Nemaju taj tekst i u audio obliku, u kojem su reklame, niti se pominje da kockanje stvara zavisnost, iako je to zakonska obaveza“, navela je ta stranka, čiji je predsednik Janko Veselinović.

Ocenili su da „time RTS direktno krši Zakon o igrama na sreću i svojim postupcima ugrožava milionski auditorijum“, te zatražili hitno obustavljanje emitovanja takvih reklama.

PzP smatra da „takvo neodgovorno postupanje Javnog medijskog servisa doprinosi pogoršanju stanja u kojem je broj kockarnica u porastu“ i „broj zavisnika (od kockanja) je sve veći“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari