Računanje bez papira i olovke 1

U savremenom okruženju gde mališanima sve odvlači pažnju, vežbanje koncentracije kroz učenje brojeva i aritmetike pravo je osveženje.

Za takav pristup odlučile su se i mlade Zrenjaninke, pedagog Smiljka Nenadov i pravnica Biljana Manić Stojanov, koje su pokrenule edukaciju dece po Menar programu. Podeljena po grupama za osnovni i napredni kurs, deca kroz 120 časova uče brojeve u nizu, sabiraju, oduzimaju, rade po formulama i to iz glave. Sami zadaci koncipirani su da razvijaju obe hemisfere mozga, a đaci tokom obuke nauče da istovremeno, paralelno rade dva zadatka.

– Mentalna aritmetika je vežbanje računanja bez papira i olovke. Deca se ispomažu u početku Abakusom, računaljkom, da bi posle sve radila samo mentalno. Naši đaci rade sve samo svojim pametnim galavicama – objašnjava Biljana Manić Stojanov.

Prema njenim rečima, deca imaju tri vezana časa tokom vikenda, omogućena im je nadoknada gradiva, dopunski se radi sa nadarenom decom. Sem tačnog izračunavanja rezultata, deca koja vežbaju mentalnu aritmetiku, razvijaju koncentraciju, pažnju, memoriju, intuiciju, kreativnost.
– Ova nastava pruža drugačije obrazovanje, obuhvata decu od predškolskog uzrasta do 12 godina, prenos znanja je direktan, odmah se proverava usvojeno znanje i prilagođava svakom đaku. Ceo program maksimalno brine o detetu, razvijanju njegovih potencijala. Preduslov za predškolce je da razumeju pojam broja, zbog čega se radi posebna priprema dece. Dodali smo programu relaks kutak, gde uče kroz igru sa geometrijskim oblicima – objašnjava Smiljka Nenadov.

Grupe su formirane po uzrastima, startovale su tri kategorije uzrasta od četiri do 12 godina, a u svakoj grupi ih je po 12.

– Deca će uspeti brzo da računaju, a naš cilj je ustvari da oni razviju brojne sposobnosti koje se kroz proces učenja aktiviraju – kaže Smiljka Nenadov.

Školici su se preključili i gostujući predavači, za sada iz Gimnazije i sa Tehničkog fakulteta, koji deci predstavljaju oblasti koje ih interesuju. “Malac genijalac“ je deo široke mreže škola u Srbiji koje rade po Menar programu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari