Koliki je broj zaraženih đaka u školama u Zrenjaninu, Majdanpeku, Zaječaru, Kragujevcu, Subotici, Novom Sadu, Užicu, Novom Pazaru, Nišu i Vranju 1Foto: BETAPHOTO/ SASA DJORDJEVIC

U većini gradova broj obolelih učenika i nastavnog osoblja se svakim danom uvećava iako se nastava za sada još redovno održava.

U osnovnim i srednjim školama u Zrenjaninu, Majdanpeku, Zaječaru, Kragujevcu, Subotici, Novom Sadu, Užicu, Novom Pazaru, Nišu i Vranju, iako se situacija menja iz dana u dan, sve veći problem predstavlja to što postaje sve teže naći zamenu za profesore i nastavnmike obolele od kovid 19.

U takvoj situaciji u školama se još uvek nekako snalaze ali ukoliko dodje do povećanog oboljevanja medju zaposlenima, biće vrlo teško organizovati nastavu, ističu u svim školama.

ZRENJANIN: Ne zna se broj zaraženih đaka

Za dva dana koliko je u kovid sistemu, kroz Školski dispanzer zrenjaninskog Doma zdravlja “Dr Boško Vrebalov” prošlo je 100 đaka.

To su samo deca školskog uzrasta koje su roditelji doveli na pregled i testiranje.

Koliko stvarno ima zaraženih učenika, niko sa sigurnošću ne može da kaže.

Koliko je zaraženih profesora, nastavnika i pomoćnog osoblja, kako javlja novinarka Danas Nadica Jakovljev, znaju u Uniji prosvetnih radnika Vojvodine.

– Prema poslednjim podacima od početka nedelje, imamo 128 zaposlenih koji su zaraženi i 43 koji su u izolaciji, kaže predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine Zvonimir Jović. U predškolskoj ustanovi, prema našim podacima, 40 je zaraženo a 12 u izolaciji. To je jako veliki broj i prema našem mišljenju, nastava ne može da se odvija regularno. U nekim školama direktori ne mogu da nađu zamenu uopšte a vrlo često, ako se zamena nađe, ona nije stručna, ističe Jović.

Prema mišljenju sindikata, škola je postala mesto transmisije virusa.

– Jedino rešenje, po nama, jeste da se na nedelju ili dve pređe na online nastavu. Takođe, trebalo bi apelovati na roditelje da bolesnu decu ne šalju u škole i vrtiće. Deca očigledno ovaj virus lako prebole ali kada zaražena dolaze u kolektiv predstavljaju opasnost za druge, posebno nastavno osoblje, ističe Jović.

U Uniji sindikata prosvetnih radnika zato apeluju da se hitno nešto preduzme kako bi se transmisija virusa u obrazovnim insitutucijama usporila i prekinula.

– Nama je dvoje kolega preminulo od ovog virusa. Znamo da je neposredna nastava najbolja, ali dve nedelje online nastave sigurno bi popravilo situaciju u školama i vrtićima, tvrdi Jović.

MAJDANPEK: Udvostručio se broj obolele dece

U pet osnovnih i dve srednje škole, koliko ih je na teritoriji majdanpečke opštine, prema podacima Doma zdravlja Majdanpek, ova radna nedelja počela je sa 19 obolelih osnovaca i srednjoškolaca.

Prema najnovijim podacima, koje je dobila novinarka Danasa Jelena Bujdić Krečković od nadležnih u ovoj zdravstvenoj ustanovi, ova se cifra udvostručila i na osnovu jučerašnjeg preseka od kovida je bolesno 39 dece uzrasta od 7 do 17 godina.

Tehnička škola Majdanpek, bar za sada, uspeva da bez većih problema organizuje nastavu, rekao nam je direktor ove obrazovne ustanove Dragoslav Janković.

-Trenutno su nam zbog kovida odsutna četiri profesora i desetak đaka – kaže Janković.
Dodaje, da odsustvo profesora u ovom trenutku, ne remeti nastavu po utvrđenom rasporedu i da u okviru raspoloživog nastavnog kadra “pokrivaju” odsutne, pa časovi ne trpe.

U Osnovnoj školi “Velimir Markićević” Majdanpek bolesno je osmoro dece i tri prosvetna radnika. I mada na prvi pogled to nije velika cifra, u praksi je sasvim drugačije.

Naime, u ovoj školi oko 80 odsto prosvetara nastavu drži u dve ili tri škole, što u slučaju odsustva i te kako prouzrokuje problem u organizaciji nastave.

-Već nam nije lako da pokrijemo odsustvo nastavnika i čim neko “iskoči” problem je kako to pokriti zamenom jer nastavnici ne predaju samo u ovoj, već i u drugim školama – objašnjava direktor Marko Cokić.

Kaže i da bi trebalo da se odreaguje na predlog da u nedelji od 14. do 18. februara, gde su već po školskom kalendaru tri dana neradna i preostala dva ne ide u školu i da bi ta pauza doprinela smanjenju broja obolelih u školama.

-Ili da se možda pređe na kompletnu onlajn nastavu. Moramo da razmišljamo o kvalitetu nastave – kaže Marko Cokić.
Slične brojke, kada su u pitanju odsustva nastavnika i učenika zbog kovida, su i u Osnovnoj školi “Branko Perić” u Rudnoj Glavi.

Direktor škole Dejan Trifunović rekao nam je da je obolelo 6 učenika i dva nastavnika.

-Nije alarmantno, pokušavamo da unutar kolektiva organizujemo zamene i pokrijemo časove odsutnih nastavnika. Ideja o neplaniranom raspustu nije loša da bi se zaustavilo širenje infecije i zbog dece i zbog nastavnog kadra – kazao nam je Trifunović.

On kao i njegove kolege ukazuje na činjenicu da je teško obezbediti adekvatnu zamenu, a da angažovanje nestručnog kadra nije rešenje jer utiče na kvalitet nastave.

ZAJEČAR: Jedno odeljenje u Gimnaziji prešlo na onlajn nastavu

Direktor Gimnazije u Zaječaru Srdjan Stanojević kazao je novinaru Danasa Miljku Stojanoviću da se svake srede Ministarstvu prosvete šalje izveštaj o broju obolelih u prethodnih sedam dana. On je zadužen da sakuplja podatke o broju novoobolelih učenika i nastavnika i da ih dostavlja Školskoj upravi u Zaječaru.

Koliki je broj zaraženih đaka u školama u Zrenjaninu, Majdanpeku, Zaječaru, Kragujevcu, Subotici, Novom Sadu, Užicu, Novom Pazaru, Nišu i Vranju 2
Foto: M.S.

Stanojević kaže da je prvi izveštaj poslat 26. januara i tada je Gimnaziji bilo šestoro obolelih učenika, u Ekonomsko-trgovinskoj četvoro, Medicinskoj devetoro i Tehničkoj sedmoro. Što se nastavnika tiče u Gimnaziji je tada registrovano dvoje obolelih, Ekonomskoj troje, u Medicinskoj jedan i Tehničkoj dvoje.

Srđan Stanojević kaže i to da je među prijavljenim slučajevima bilo zaražavanja i pre polaska u školu.
Prema njegovim rečima, drugi izveštaj je poslat u sredu. U njemu se navodi da je u Gimnaziji obolelo 13 učenika, Ekonomskoj sedmoro, Medicinskoj 11 i Tehničkoj 14.

Što se tiče broja obolelih među nastavnicima, u Gimnaziji je dvoje obolelih, Ekonomskoj jedan, Medicinskoj i Tehničkoj po dvoje.

“Ukupno, od početka drugog polugodišta, imamo 71 zaraženog učenika od 2.019, mada su se neki već i vratili u škole, a nastavnika 15 od 232. U Gimnaziji je trenutno bolesno 14 učenika i četvoro nastavnika”- kaže Srđan Stanojević, direktor Gimnazije u Zaječaru.

Stanojević kaže da je u pet osnovnih škola na teritoriji samog grada Zaječara, u prvoj nedelji registrovano 12 učenika i sedmoro obolelih nastavnika, a u drugoj 44 učenika i 13 nastavnika. Ukupno ima 2740 učenika I 256 inficiranih nastavnika. Možda su realniji podaci kod nastavnika jer su ljudi stariji i idu češće na testiranja, a neka deca se ne testiraju. Ono što je dobro, bar kod nas u Gimnaziji je slučaj, uredno javljaju roditelji zdravstveno stanje i ko je u izolaciji, pa ne šalju decu ako ima bilo koji simptom”- kaže on.

On ističe i to da neki nastavnici rade u više škola, pa se verovatno dupliraju podaci o broju obolelih nastavnika.
Stanojević je pojasnio kako škole funkcionišu ako dođe do pojave korone u nekom razredu.

“Ukoliko se radi o odeljenjima sa 16 ili manje učenika, nakon pojave troje obolela učenika, oni prelaze na onlajn model u trajanju od pet kalendarskih dana. Ukoliko odeljenja imaju 17 i više učenika, nakon pojave dva slučaja, dele se u dve grupe i rade kombinovano. Na te grupe opet se primenjuje model sa 16 i manje učenika. Recimo, ja sam jedno odeljenje od 16 učenika uputio na onlajn nastavu do ponedeljka zbog pojave troje obolelih”- kaže on.

KRAGUJEVAC: Van nastave trećina učenika

U većini kragujevačkih škola trenutno nastavu ne pohađa oko 30 odsto đaka zbog infekcije korona virusom. Primera radi, u osnovnoj školi “Svetozar Marković” koja broji oko 1.150 učenika trenutno nastavu zbog bolesti ne pohađa 41 i 9 zaposlenih.

Ovom broju trebalo bi dodati učenike koji se zbog bolesti u porodici, nalaze u izolaciji zbog infekcije ukućana korona virusom.

Slično je stanje i u drugim kragujevačkim školama, a pored toga zajednički problem im je i organizacija nastave.

Zamena za obolele nastavnike se teško nalazi. U nekim školama kao predavači “uskaču” direktori, pedagozi, bibliotekari, jer nastavnog kadra na birou rada nema. Problem je i priprema predavača za ulazak u nastavu, jer uprkos tome što svi rade po istom planu i programu, svo ima i svoj specifičan plan.

Koliki je broj zaraženih đaka u školama u Zrenjaninu, Majdanpeku, Zaječaru, Kragujevcu, Subotici, Novom Sadu, Užicu, Novom Pazaru, Nišu i Vranju 3
Foto: Z.S.M.

Inače, prema informacijama iz Instituta za javno zdravlje, samo u periodu od 24.do 31. januara, u Kraujevcu je registrovano 459 obolelih učenika, dok je u Šumadijskom okrugu bilo 706.

Prema rečima sagovornika novinarke Danasa Gorice Gligorijević, za sedmicu koja se završava, statistika je verovatno i lošija i očekuju da pokaže znatno veći broj inficiranih i učenika i nastavnika.

Takođe, većina sagovornika smatra da je od produženog raspusta bolje uvesto onlajn nastavu, jer na taj način deca ne bi gubila časove i ne bi bilo potrebe da se kasnije, kada se steknu uslovi, oni nadoknade.

Tokom dana održan je sastanak direktora osnovnih i srednjih škola na kojem su upoznati sa novim merama Ministarstva prosvete u organizaciji rada u školama i odlukom ministra Branka Ružića o produžetku raspusta.

SUBOTICA: Nastava za sada funkcioniše

U 20 subotičkih osnovnih škola trenutno je 90 đaka pozitivno na korona virus i 65 zaposlenih, u koje se ubrajaju učitelji, nastavnici i tehničko osoblje.

Prema rečima Pajice Bašića, predsednika Aktiva direktora osnovnih škola u Subotici, evidencija o broju odsutnih učenika i nastavnika se uredno vodi, a po podacima kojima raspolaže situacija nije kritična.

“Primera radi, u školi čiji sam direktor trenutno imamo 11 obolelih učenika i ako se to podeli na 33 odeljenja, onda to nije ni jedan učenik po odeljenju. Takođe, izolacije su sada skraćene i đaci izostaju do sedam dana iz škole, tako da je fluktuacija brojeva velika i menjaju se iz dana u dan”, kaže Bašić koji je direktor Osnovne škole “Sonja Marinković” u Subotici koju pohađa oko 800 đaka.

On dodaje da su i prethodnih godina izostanci dece iz škola u ovom periodu bili normalni, zbog raznih respiratornih oboljenja, samo što se tada njihov broj nije pratio kao danas.

Kada su u pitanju zaposleni, Bašić kaže da uspevaju da nađu zamene za odsutne nastavnike, iako postoje izvesne poteškoće.
“Uspevamo, jer sada to više nisu duge izolacije, a kod potvrđenih slučajeva su obično blaži simptomi, tako da se nastavnici relativno brzo vrate. U ovom momentu je teško naći zamenu jer svim školama treba i neko neće da dolazi na zamenu samo šest ili sedam dana, ali uspevamo da se snađemo”, dodaje Bašić.

U subotičkim srednjim školama je situacija slična, rečeno je novinarki Danasa Julijani Patarčić.

U Tehničkoj školi “Ivan Sarić”, koja je jedna od najvećih srednjih škola u Subotici i broji 1.320 učenika, trenutno je sa nastave odsutno 40 đaka, dok je kod osam učenika potvrđena infekcija korona virusom. Od ukupno 168 zaposlenih, oko desetak profesora je na bolovanju i još pet osoba koje rade kao tehničko osoblje u školi.

“Nama profesori na dnevnom nivou popunjavaju tabele učenika sa simptomima, učenika koji su u izolaciji zbog roditelja i učenika kod kojih je potvrđen kovid. Tako da trenutno imamo 20 učenika sa simptomima, isto toliko u izolaciji i osmoro do devetoro đaka kod kojih je potvrđen kovid”, kaže Željko Rajčić, direktor Tehničke škole.

Kada su u pitanju zamene za odsutne profesore, Rajčić kaže da ih teško nalaze, budući da kao srednja stručna škola imaju veliki broj stručnih predmeta. Međutim, kao olakšavajuću okolnost navodi to što je izolacija skraćena i što većina profesora ima blage kliničke slike, te se u roku od nedelju dana vraćaju na posao.

“Uglavnom gledamo da nalazimo zamene za profesore koji su na bolovanju kod onih nastavnika koji predaju u tom odeljenju. Normalno da ne možemo da damo nastavniku matematike da predaje elektrotehniku ukoliko ne zna, ali se trudimo da ispoštujemo broj časova na nivou dana i da to bude kako treba”, dodaje Rajčić.

U Hemijsko-tehnološkoj školi “Lazar Nešić” u Subotici kažu da su prošle nedelje na korona virus bila pozitivna tri učenika i četiri profesora, te da za sada bez problema uspevaju da obezbede zamene za nastavnike koji se nalaze na bolovanju.

“Ako bude išlo u pravcu većeg odsustvovanja, onda će to biti poseban izazov. Ono što dosta utiče, ako je izostajanje u tom pravcu, jeste da je period oporavka kod kuće kraći, ali opet, najvažnije je zdravlje, i niko ne može da kaže da li će izostati pet ili sedam dana, koliko je propisano. Važno je reći da ni jedan čas zbog toga nije ne održan. Nema korekcije nastave, niti redukovanih rasporeda”, kaže Nikola Matković, direktor Hemijsko-tehnološke škole.

On dodaje da izostanaka ima i među tehničkim osobljem, ali da se svih pet sanitarnih protokola sprovode bez izuzetaka.

NOVI SAD: Situacij se menja iz dana u dan

U periodu od 26. januara do 3. februara u osnovnim školama na teritoriji Grada Novog Sada ukupno je bilo zaraženo korona virusom 389 učenika i 180 zaposlenih.

U istom periodu u srednjim školama ukupno je bilo 290 zaraženih učenika i 87 zaposlenih, navodi se u odgovoru Radovana Kovačevića, v.d. načelnika Gradske uprave za obrazovanje.

Koliki je broj zaraženih đaka u školama u Zrenjaninu, Majdanpeku, Zaječaru, Kragujevcu, Subotici, Novom Sadu, Užicu, Novom Pazaru, Nišu i Vranju 4
Foto: OŠ Njegoš

Kovačević nije mogao da kaže novinaru Danas Radovanu Balaćuda u kojim školama je najkritičnije, jer se situacija menja iz dana u dan.
Predsednik Sindikata prosvetnih radnika Vojvodine Milan Trbović kaže da se, u školama u kojima taj sindikat ima članove, povećava broj zaraženih.

„Bilo bi najbolje bilo da se preduzmu drastičniji koraci u smislu zaštite učenika i nastavnika i sprečavanja širenja virusa“, kaže Trbović.

On se smatra da je dobar korak uvođenje raspusta od 12. do 20. februara kako bi se zaustavilo širenje virusa, da bi nastava mogla da se odvija normalno i da se ne bi došlo u situaciju da bolest desetkuje đake i nastavnike.

„U većim školama na bolovanju je po oko deset procenata nastavnika i đaka. Nastava se odvija po raznim modelima, opšti je haos. Ubiramo posledice masovnih okupljanja za novogodišnje praznike i zimovanja. Ne znam kako će se ovo zaustaviti. Nadam se da će nekako stati. Ima veoma teških slučajeva i tužnih završetaka. Situacija je veoma ozbiljna“, zaključuje Trbović.

U školi „Jožef Atila“ bolesno je 10 zaposlenih i 32 učenika. U poslednjih nekoliko dana dnevno u proseku po dva učenika su pozitivna na virus korona, kaže direktor Dragan Utržan, koji vodi školu sa 88 nastavnika i 1.279 đaka.

Utržan navodi da im je veliki problem kako da nađu adekvatne zamene za odsutne nastavnike i učitelje i potvđuje da će im odgovarati mini raspust kako bi se smirila situacija sa bolesnom decom i kolegama.

UŽICE: Kovid nije izazvao veće organizacione probleme

Epidemija virusa korona u užičkim osnovnim i srednjim školama od početka drugog polugodišta nije izazvala veće organizacione probleme, a nastavnici i deca koji obole uglavnom imaju laku kliničku sliku.

Procenat obolele dece, učitelja i nastavnika je približan u svim užičkim osnovnim školama, rekao je predsednik Aktiva osnovnih škola u Užicu i ujedno direktor Prve osnovne škole Kralja Petra II Danijel Radević u kojoj je zbog kovida na bolovanju trenutno 10 zaposlenih.

-To je oko osam odsto, jer imamo 120 zaposlenih. Od 1.140 učenika, bolesno ih je tridesetak, što je oko dva, tri odsto. Ti procenti su slični u svim užičkim osnovnim školama, a kako izolacija traje pet dana, ne ometaju kontinuitet rada, kaže Radević.

On objašnjava da broj obolele dece periodično varira, a da nastavnicima prema potrebi pronalaze zamenu, između ostalog, u saradnji sa užičkom filijalom Nacionalne službe za zapošljavanje.

Koliki je broj zaraženih đaka u školama u Zrenjaninu, Majdanpeku, Zaječaru, Kragujevcu, Subotici, Novom Sadu, Užicu, Novom Pazaru, Nišu i Vranju 5
Foto: Ana Milošević

Užice je grad u kome godinama radi Pedagoški, nekada Učiteljski fakultet, pa kadra sa ovom stručnom spremom uvek ima na evidenciji nezaposlenih.

Ni u Užičkoj gimnaziji nema većih problema, a od 33 odeljenja, jedno pohađa nastavu onlajn, kaže direktor Vukadin Simović.

-Bilo je zaraženih profesora, srećom svi se brzo oporavljaju i imaju laku kliničku sliku. Izolacija traje kratko, pa se bez problema pronalaze i zamene, priča Simović.

Slično je i u Tehničkoj školi, kaže direktor Dragan Tucaković.

-Za sada se snalazimo, nema većih problema. Pronalazimo zamene. Dešavalo da nastavnici preuzmu 30 odsto preko norme, ali sve funkcioniše. Tako je i kada je reč o deci, nema ekstremnih skokova u broju obolelih, kaže Tucaković.

Užički prosvetari saglasni su, javlja novinarka Danasa Ana Milošević, da produžetak februarskog raspusta može samo doprineti smanjenju broja obolelih od kovida i bržem oporavku onih koji su ga već preležali.

Uz to, neki od njih napominju da je uvek bolje dužu pauzu napraviti tokom zime, pa časove nadoknaditi u toplom periodu godine, zbog zdravstvenog stanja svih koji borave u školama, ali i uštede na troškovima grejanja.

NOVI PAZAR: Lakši simptomi kod bolesnih učenika i nastavnika

U novopazarskim osnovnim i srednjim školama nije alarmantna situacija po pitanju bolesnih učenika i profesora, navode nadležni. Presek novoobolelih se radi svake srede, kada se i šalju podaci ZZJZ.

Direktor OŠ „Bratstvo“ Dejan Kulundžić rekao je novinarki Danasa Mini Jovičić da je trenutno od korona virusa bolesno peoro učenika i sedmoro nastavnika i učitelja. Kulundžić dodaje da situacija nije alarmantna obzirom da ova škola broji 1700 učenika i 126 nastavnika.

Svi bolesni učenici i nastavnici su sa lakšim simptomima.

U srednjoj Školi za dizajn od simptoma korona virusa 10 učenika i troje profesora ne prisustvuju nastavi. To su podaci koje su u sredu ZZJZ poslali iz ove škole. Do danas ima sedam novih slučaja bolenih učenika i ni jedan nastavnik.

U OŠ „Rifat Burdžević- Tršo“ od korona virusa boluje 13 učenika i troje nastavnika, kazao je direktor ove ustanove Nusret Zuković.
Što se tiče Tehničke škole „Izudin Šušević“ bolesno je četvoro učenika i dvoje profesora što takođe nije alarmantan podatak obzirom da škola broji 1100 učenika i 153 radnika.

Osnovna škola „Halifa bin Zaidd Al Nahjan“, koja se nalazi u prigradskom naselju Dojeviće, trenutno ima problem sa bolesnim nastavnicima i učiteljima.

– Od 120 nastavnika i učitelja njih sedmoro je zaraženo korona virusom što nam stvara velike probleme u nastavi. Obzirom da imamo izdvojena odeljenja, nastavničko osoblje iz tih jedinica radi u dve smene i menja svoje kolege. Naporno je za radnike ali na ovaj način su izrazili veliku kolegijalnost i pomoć pri radu, i školi a i svojim kolegama. Simptomi su kao i sezonski grip, pa se radnici nakon sedam do deset dana obično i vrate na posao- istako je direktor Besim Adilović

U ovoj školi od korona virusa trenutno boluje troje učenika.

NIŠ: Zaraženo više od 250 nastavnika i oko 1500 učenika

Predsednik Sundikata prosvetnih radnika Niša Vladimir Ćirić kazao je danas da je u osnovnim i srednjim školama u tom gradu korona virusom inficirano više od 250 nastavnika i profesora, kao i između 1200 do 1500 učenika.

„Situacija je prilično dramatična. Pre podne iz škola dobijamo jedan izveštaj, a po podne drugi, koji po pravilu pokazuje da se ona dodatno pogoršala. Izvesno je da je zbog toga jako teško organizovati nastavu, a pre svega obezbediti zamenu za obolele nastavnike i profesore, pa ne znam kako ćemo dalje“, kaže za Danas Vladan Ilić, predsednik Sindikata prosvetnih radnika Niša.

Koliki je broj zaraženih đaka u školama u Zrenjaninu, Majdanpeku, Zaječaru, Kragujevcu, Subotici, Novom Sadu, Užicu, Novom Pazaru, Nišu i Vranju 6
Foto: Nikola Doderović

Ilić, kako javlja novinarka Danasa Zorica Miladinović, ocenjuje da su nezvanične najave da će državno Telo za škole zbog nepovoljne epidemiološke situacije doneti odluku o produženju raspusta u februaru „ohrabrujuće“, ali da je pravo rešenje bilo prelazak na onlajn nastavu u lokalnim samoupravama u kojima je broj obolelih prosvetnih radnika i učenika bio najveći.

On podseća da je zahtev za prelazak na onlajn nastavu Unija sindikata prosvetnih radnika, kojem ovaj niški odbor pripada, uputila Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja još krajem prošlog meseca, ali da ga Telo za škole nije uvažilo.
Sindikat prosvetnih radnika Niša ima svoje podružnice u 46 od ukupno 57 osnovnih i srednjih škola u Nišu.

U Nišu je ukupno zaposleno oko 4000 prosvetnih radnika, izuzimajući vaspitače.

VRANJE: Čeka se odluka Ministarstva

U školama u Vranju i dalje ne znaju da li će učenici imati neplaniran raspust posle Sretenja. Iz vranjskih vaspitno-obrazovnih ustanova poručuju da se čeka odluka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Direktorka Gimnazije „Bora Stanković“, Suzana Mišić Stanković, kazala je da je do srede bilo zaraženo 18 učenika i dva profesora.

Iz Osnovne škole „Radoje Domanović“ su potvrdili da nikakvu informaciju iz Ministarstva nisu dobili, ali da se očekuje odluka da li će nastava biti onlajn, odnosno da li će biti produžen raspust posle praznika.

„Treba da odradimo tri dana iz prvog polugođa, onaj produžetak jesenjeg raspusta. Ako bude još i 17. i 18, faliće nam pet dana za odrađivanje. Ili će biti sažimanje gradiva, ili onlajn. Nemamo još nikakvu informaciju“, rekao je direktor škole, Nenad Stefanović.

Stefanović je dodao da sva deca od prvog do četvrtog razreda idu u školu, a ona od petog do osmog kombinovano, po grupama.

„Što se trenutne zdravstvene situacije tiče, koronom je zaraženo troje nastavnika i oko 40 učenika“, rekao je Stefanović.

Koliki je broj zaraženih đaka u školama u Zrenjaninu, Majdanpeku, Zaječaru, Kragujevcu, Subotici, Novom Sadu, Užicu, Novom Pazaru, Nišu i Vranju 7
Foto: D.P.

I iz Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ su novinaru Danasa Dušanu Pešiću objasnili da se pominje taj neplanirani raspust posle Dana državnosti, doduše samo kao najava, ali da ustanova još nije dobila nikakav dopis.

„Danas smo dobili odluku za sledeću radnu nedelju. Verovatno do petka nećemo znati odluku o nedelji koji počinje 14. februara. Obično sredom zaseda Tim za škole, a mi u četvrtak ili petak dobijemo informaciju“, rekla je direktorka Milena Marinković.

U školi na čijem je čelu je ove srede bilo zaraženo četvoro nastavnika, kao i četvoro učenika za koje imamo inforamciju da su prijavljena.

Ono što direktorka „Zmajeve“ škole navodi kao problem je česta praksa da roditelji ne prijavljuju da su im deca zaražena koronavirusom, već da ih samo ostave kod kuće.

„U sledećoj nedelji će se nastava odvijati isto kao i ove. Deca od prvog do četvrtoga razreda ići će svakog dana, a od petog do osmog kombinovano, po grupama A i B. Deca iz grupe A u ponedeljak, sredu i petak, a iz grupe B u utorak i četvrtak. Naredne nedelje samo rotiraju grupe“, rekla je Marinković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari