Radeti i Jojiću da se sudi u Srbiji 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS

Srbija je više puta do sada isticala da je srpsko pravosuđe spremno da preuzme slučaj Vjerice Radete i Petra Jojića, garantujući fer i pravedno suđenje, uz poštovanje svih uslova koje propisuje Mehanizam za međunarodne krivične sudove.

Ovo je odgovor koji je list Danas dobio iz Ministarstva pravde nakon što je tužiteljka Mehanizma u Hagu Dijana Elis (Dianna Elis) zatražila da predsednik tog suda Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija ponovo prijavi Srbiju zbog odbijanja da uhapsi i izruči funkcionere Srpske radikalne stranke (SRS) Vjericu Radetu i Petra Jojića, koji su optuženi za nepoštovanje Haškog tribunala.

Na spremnost da se Radeti i Jojiću sudi u Srbiji, Ministarstvo pravde u više navrata ukazivalo i Mehanizmu u Hagu i Savetu bezbednosti UN.

„Srbija će nastaviti da se i dalje zalaže da ovaj slučaj bude prenet u nadležnost domaćih sudova. Podsećamo da postoji rešenje Višeg suda u Beogradu, kojim je utvrđeno da nisu ispunjene pretpostavke za izručenje Radete i Jojića. Pravnosnažne odluke domaćih sudova moraju se poštovati. To je jedan od osnovnih ustavnih principa, na kome i Evropska unija posebno insistira. Za Republiku Srbiju poštovanje osnovnih ljudskih prava i vladavine prava predstavljaju pravne principe koji nemaju alternativu“, ističu u Ministarstvu pravde za naš list.

Haški tribunal je još 2012, optužio Radetu i Jojića (kao i Jovu Ostojića, koji je u međuvremenu preminuo) da su uticali na svedoke u procesu protiv njihovog partijskog vođe Vojislava Šešelja koji je vođen pred Haškim tribunalom, tako što su ih pretnjama, ucenama i mitom nagovarali da promene iskaze ili da ne svedoče.

Zvanični Beograd sve vreme odbija radikale uhapsi i izruči u Hag.

Tako je Viši sud u Beogradu 2016. godine doneo odluku da nema zakonskih osnova za njihovo hapšenje i izručenje, pošto Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i nepoštovanje suda.

Iz Haškog tribunala su to odbacili, ali je nakon zatvaranja Tribunala, njegov pravni naslednik, Mehanizam doneo odluku da se suđenje radikalima ustupi srpskom pravosuđu.

Nakon žalbe tužilaca, Apelaciono veće je naložilo sudiji Liju Daćunu (Liu Daqun) da razmotri da li bi svedoci bili bezbedni ako bi suđenje bilo održano u Srbiji, te je on u martu prošle godine poništio prvobitnu odluku i naložio da se proces Radeti i Jojiću održi u Hagu.

Vlastima u Srbiji Daćun je uputio nalog za njihovo hapšenje i izručenje.

U februaru ove godine Mehanizam je odbacio žalbu Srbije na tu odluku, i potvrdio da će Radeti i Jojiću biti suđeno pred tim haškim sudom.

Neće dobrovoljno u Hag

Vjerica Radeta i Petar Jojić sve vreme izričito govore da dobrovoljno nikada neće otići u Hag. Radeta je svojevremeno za Danas izjavila da ukoliko bi se postupak protiv nje vodio u Srbiji, „što bi bilo kršenje Ustava Srbije“, učestvovala bi u njemu i dokazala nevinost po svim optužbama za koje je terete iz Haga.

„Srbija nema obavezu da nas izruči Hagu, ni po Zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom, ni po Statutu tog suda“, istakla je tada Radeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari