Radio Beograd slavi 97. rođendan 1

Na današnji dan 1924. godine Radio Beograd se prvi put oglasio iz radio-telegrafske stanice u Rakovici.

Radio Beograd, prvi elektronski medij na Balkanu, i jedan od najstarijih elektronskih medija u Evropi, danas slavi svoju 97. godinu postojanja.

Samo šest meseci pre njega počeo je sa emitovanjem Radio Pariz, a istog dana kad i Radio Beograd, prvi put se začuo i Radio Beč.

Oktobra 1924. godine radio-telegrafskoj stanici Beograd-Rakovica koja je bila u vlasništvu jedne francuske kompanije dopušteno je da instalira radioelektičnu stanicu i radio-telegrafsko-telefonskim aparatom emituje tri puta nedeljno po jedan sat radio programa.

Svakog utorka, četvrtka i subote od 18.45 do 19.45. prenošeni su koncerti, čitane vesti, servisne informacije, reklame, vodostanje i berzanski izveštaji.

Vesti su pripremali novinari “Politike” i “Dnevnih novosti”, a inženjeri Mihajlo Simić i Dobrivoje Petrović su sa predajnika u Rakovici emitovali i koncerte uz učešće pevača Beogradske opere.

Šest meseci kasnije, u martu 1924. godine postavljen je odašiljač na zgradi Srpske akademije nauka i umetnosti, i Radio Beograd AD je počeo sa svojim ekspiremntalnim emitovanjem.

Svečani početak tog emitovanja bio je 24. marta, i čast da ga najavi je pripala Jeleni Bilbiji. Hor pevačkog društva “Obilić” je otpevao himnu, a glumci Narodnog pozorišta su odigrali prvu srpsku radio-dramu “Đakon Stefan i dva anđela”.

Program Radio Beograda čuo se i u Hrvatskoj i Sloveniji. Program se sastojao od muzike, vesti, radio-drama i drugih sadržaja.

Odjavna pesma Radio Beograda je bila pesma „Milkina kuća na kraju, oko njene kuće psi laju“ takođe signal Radio Beograda je bilo prvih nekoliko prepoznatljivih tonova te pesme.

Iste te godine, 1924. emitovan je prvi radio-prenos fudbalske utakmice, tri godine posle prvog sportskog radio-prenosa u svetu. Utakmicu BSK – Jugoslavija prenosio je reporter Rade Stoilović, a nastavio Dimitrije Stevanović, maratonac i službenik Radio Beograda.

Redovni program je krenuo sa radom pet godina kasnije.

Godina 1936. je krenula sa radom kratkotalasna radio stanica i u aprilu 1937. je emitovala prvu prekookeansku emisiju.

Talasna dužina je bila 437,3 metra, odnosno 49,18 metara za kratkotalasnu stanicu, na kojoj je spiker bio Dušan Burza.

Radio je prekinuo sa emitovanjem 6. aprila 1941, tokom bombardovanja Beograda. Nakon okupacije Beograda, postao je radio-stanica nemačke vojske pod imenom Soldatensender Belgrad (Vojnički radio Beograd) na istoj frekvenciji.

Ratne godine učinile su svetskim hitom malo poznatu numeru Lili Marlen koja je svakodnevno emitovana sa ovih talasnih dužina.

Godine 1944. iz oslobođenog Beograda Radio Beograd ponovo nastavlja sa svojim emitovanjem.

Prvi posleratni direktor je bio Jovan Marinović, a prvi spiker ponovo Jelena Bilbija.

Po završetku Drugog svetskog rata, Radio Beograd je postepeno postao najuticajnija radio-stanica u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji. Odjavna pesma i signal su bili Internacionala.

U decenijama koje su dolazile rađaju se Drugi i Treći program Radio Beograda.

Treći program, sa glavnim i odgovornim urednikom, i njegovim utemeljivačem Aleksandrom Ackovićem, nastaje po ugledu na slične programe koji se stvaraju u posleratnoj Evropi i koji su prvenstveno bili okrenuti kulturi.

Iste godine sa radom kreće i Beograd 202.

Za sve ove godine postojanja realizovano je više od dva miliona sati programa kroz emisije, radio-drame, koncerte. Danas je moderna radio stanica, deo javnog medijskog servisa, koji dnevno emituje 72 sata programa na FM mreži i 96 sati programa na specijalizovanim veb kanalima.

Radio Beograd danas broji četiri radio stanice, Radio Beograd 1, Radio Beograd 2, Treći program, koji je zadržao svoj prvobitni naziv i Beograd 202, i u svojoj bibliteci sadrži neprocenjivo blago od preko 6.000 radio-drama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari