Ne luta "beba", nego RTS: Zašto smo dozvolili da nam javni servis postane Pink? 1foto FoNet Ana Paunković

Radikalizacija protesta „Srbija protiv nasilja“ svela se na farbanje table Radio televizije Srbije u ružičastu boju. I to je dobra vest.

Glavni urednik svih medija sa nacionalnom frekvencijom treba da bude zahvalan srpskoj opoziciji što je bes javnosti posle tragedija u „Ribnikaru“ i okolini Mladenovca kanalisan u nenasilne demonstracije i što se i dalje, čak i ovakvim akcijama, drži pod kontrolom.

Opozicija je mesecima pod dvostrukim pritiskom. Jedan konstantno trpi od vlasti koja je prvih meseci pokušala da nenasilne demonstracije pretvori u nasilne slanjem plaćenih tabadžija u masu, a nema nameru da ispuni ni jedan od prvobitnih zahteva (raspisivanje izbora je naknadno zatraženo kao izlaz koji odgovara obema stranama).

S druge strane, građani vrše pritisak jer im je dozlogrdilo da šetaju iz vikenda u vikend, gomilajući dalje u sebi negativnu energiju zbog toga što ih vlast ismeva što traže pravdu i istinu posle tragičnih pucnjava.

Ne luta "beba", nego RTS: Zašto smo dozvolili da nam javni servis postane Pink? 2
Foto: Radenko Topalović

Zvuči radikalno kada se kaže da je tablu RTS-a sprejom u boje Pinka prefarbao Radomir Lazović, isti onaj koji iz nedelje u nedelju svojim telom brani imovinu javnog servisa da je ne ošteti neki gnevni građanin ili provokator na protestu.

S druge strane, licemerno zvuči saopštenje predsednika Upravnog odbora RTS-a, Branislava Klanščeka, da Lazović treba da zna da je i farbanje table „čin nasilja“ – iako vest o tome nije video na javnom servisu (što mu je i sam Lazović objasnio).

Na RTS-u su zaboravili kako je izgledalo 5. oktobra kada su građani bez ustezanja poslednji put iskazali bes zbog njihove uređivačke politike.

Sadašnje uređivanje po principu: „Lutaš, bebo, lutaš“ ne pomaže u zaboravljanju perioda kada je jedina funkcija javnog servisa bila očuvanje Slobodana Miloševića na vlasti.

Samo je jedan Dnevnik 2 za pet meseci imao „lucidum intervallum“ (svetli trenutak) direktnog uključenja sa protesta „Srbija protiv nasilja“. Zato i javni servis treba da bude zahvalan Lazoviću što na ovaj način kanališe energiju mase – jer RTS pripada svim građanima Srbije, a ne jednom čoveku.

Možda kao političar za skupštinskom govornicom ponekad „luta“ citiranjem stihova popularne pesme, ali je ovim potezom pogodio pravo u centar i postavio jasno pitanje – kako smo dozvolili da nam se RTS pretvori u Pink? Mislite o tome.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari