Rebić: Vozač autobusa nije jedini koji je pogrešio 1Foto: Medija centar

Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je danas da vozač autobusa koji je učestvovao u saobraćajnoj nesreći na pružnom prelazu kod Niša, nije jedini „subjekt bezbednosti saobraćaja koji je pogrešio“.

On je za RTS rekao da će istraga u narednom periodu pokazati koji su drugi konkretni razlozi za nesreću osim greške vozača.

Naveo je da se moraju imati na umu pravila saobraćaja koja nalažu da drumsko vozilo ima obavezu da ustupi prvenstvo šinskom, a postojao je i znak „stop“.

Ipak, navodi da je upravljač puta bio obavezan da postavi adekvatnu saobraćajnu signalizaciju, uključujući i svetlosni znak.

„Zbog toga će se ispitati odgovornost lokalne samouprave zbog obezbeđivanja prelaza ali eventualno i nadležnih koji to nisu kontrolisali“, rekao je Rebić.

Govoreći o rasvetljavanju ubistava on je rekao da je procenat rasvetljavanja oko 80 odsto.

Podseća da je u saradnji s tužilaštvom uhapšeno i 11 lica koja su se bavila kradjom vozila srednje i više klase, da bi ih kasnije na području Čačka rasturali i prodavali u delovima.

Direktor policije kaže i da je broj krivičnih dela u Srbiji smanjen za pet odsto, da je broj najtežih krivičnih dela u stagnaciji.

„Moram biti zadovoljan“, rekao je Rebić dodajući da je 2017. bila jedna od najbezbednijih godina i da će ova, ako se nešto ne pokvari do kraja, biti bolja.

Neznatno bolje stanje povređenih u sudaru kod Međurova

Zdravstveno stanje troje najteže povređenih putnika u sudaru kod Donjeg Međurova je neznatno bolje, ali i dalje vrlo teško, rekao je direktor niške Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju Radmilo Janković.

„Devojčica (16) sa teškom povredom glave i muškarac (31) sa povredama karlice priključeni su na aprate za disanje. Devojčica je najteže povredjena i nalazi se u veštački indukovanoj komi od petka kada je operisana“, rekao je Janković agenciji Beta.

On je kazao da je dečak (16) sa teškom povredom kičme u stabilnom stanju i svestan od samog prijema na Kliniku za anesteziju.

„Na intenzivnoj nezi imamo ukupno devet pacijenata, ali ćemo danas verovatno tri do četiri pacijenta prebaciti na hirurške klinike“, izjavio je Janković.

Prema njegovim rečima, vozač autobusa isključen je sa aparata za disanje i dijagnostikom je utvrdjeno da nema povrede opasne po život.

U Kliničkom centru u Nišu leči se 19 osoba povredjenih u sudaru autobusa i voza na pružnom prelazu kod Donjeg Međurova.

Nakon protesta meštana „Železnice Srbije“ juče su započele izgradnju rampe na prelazu kod tog sela.

Rampa bi trebalo da bude postavljena za petnaestak dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari