Referendumske podele i u Kikindi: Jedni za, drugi protiv, treći u bojkotu 1Izbori 2012, arhiva Foto: Kikindske

Kao za izborne dane, i za nedeljni referendum na teritoriji Grada Kikinde biće otvoreno 60 biračkih mesta – 35 u gradu i 25 u devet sela, a ukupno pravo glasa ima 47.835 građana. Glasanje će se sprovoditi, od 7 do 20 sati i, kako je naglašeno iz Republičke izborne komisije, uz primenu svih mera protiv epidemije.

Vladajuća Srpska napredna stranka poslednjih je dana pojačala javnu agitaciju za referendum, ali ranije je već kroz mesne odbore izdato upustvo Aleksandra Vučića kapilarnim glasačima da izađu na referendum i potvrdno odgovore na pitanje: „Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije?“, jer će amandmani sadržani u Aktu poboljšati nezavisnost i efikasnost sudske vlasti.

U opoziciji različito gledaju na izjašnjavanje o ustavnim promenama, jedni su bojkot, drugi za izlazak, a među ovima koji izlaze većina je za negativan odgovor, dok jedan deo opozicionara misli da su predložene promene opravdane i korisne za pravosuđe.

Bojkotaši tvrde da je sadašnji saziv Skupštine Srbije nelegitiman, što je i sam režim Aleksandra Vučića priznao raspisivanjem prevremenih izbora, a samim tim i referendum je bez legitimiteta, a i besmislen je, i po proceni tog najraširenijeg stava među opozicionarima, mala izlaznost može dodatno oslabiti naprednjake pred izbore.

S druge strane, u dobrom delu opozicije raširen je stav da se izlaskom i glasanjem protiv ponuđenih rešenja u reformi sudstva sprečava dalji veliki uticaj izvršne vlasti na pravosuđe i da se referendum može oboriti, naročito zbog činjenice da i neki funkcioneri vladajuće koalicije zagovaraju da se zaokruži „NE“.

Ljubomir Sivčev, predsednik Izvršnog odbora kikindskog ogranka Narodne stranke, izlazi na sutrašnji referendum i glasaće protiv.

– Građani nisu dovoljno informisani o referendumu, a i sam datum i vreme održavanja referenduma pred izbore je upitno. Nema šireg društvenog konsenzusa po tom pitanju, a trebalo bi, jer je pored teritorijalnog integriteta, ovo je najvažnija promena u Ustavu. Međutim, predložene promene neće dovesti do veće nezavisnosti u radu sudstva i mislim da treba taj stav iskazati i zaokružiti „NE“ na listiću – kaže za Kikindske Sivčev.

I Mokrinčanin Neša Čavić, lokalni aktivista, jasan je u odluci da u nedelju glasa protiv.

– Naročito nakon ove agresivne kampanje poslednjih dana, počevši od flajera od strane RIK-a, pa do društvenih mreža, gde prednjače članovi vladajuće stranke. Ovde se zapravo testira izlaznost za predstojeće izbore. A pravosuđe? U trenutku kada puštaju Šarića, Koluviju i ostale sa nanogicom, a prekršajni nalozi stižu šetačima, plašim se da pomislim kakve promene tek slede u pravosuđu – mišljenja je Čavić.

Ima i onih koji još nisu prelomili, jer ih druge stvari zaokupljaju, poput fotografa Nevena Grujića.

– Imam stav o referendumu, naravno, i ako slučajno izađem zaokružujem „NE“, ali nisam baš siguran da ću izaći, imam obaveze za vikend – kaže Grujić.

Sve u svemu, sutra tokom celog dana građani se mogu izjasniti o predloženim promenama u sastavu i nadležnosti Visokog saveta sudstva.

Referendumske podele i u Kikindi: Jedni za, drugi protiv, treći u bojkotu 2Raca (SSP): Ne učestvujem u šaradi

Tanja Raca, potpredsednica Stranke slobode i pravde u Kikindi, pomišljala je da izađe i glasa protiv, ali je, kako kaže, ipak prelomila da bojkotuje referendum.

– Pre svega, raspisala ga je nelegitimna Skupština Srbije, a i poruka da ustavne promene garantuju nezavisnost sudstva ima smisla samo onima koji ne poznaju situaciju u našoj zemlji. Oni koji drže sudije i tužioce u šaci, sad navodno žele da ih oslobode. Sa druge strane, pitanje je tako formulisano da ni članovi i simpatizeri SNS-a ne znaju šta izglasavaju, ni šta da zaokruže, pa im se bukvalno mora nacrtati, što vidimo po profilnim slikama na društvenim mrežama u poslednjih par dana. Onog momenta kad su počele da se pojavljuju slike listića sa referendumskim pitanjem i zaokruženim „DA“, odlučila sam da uopšte ne učestvujem u takvoj šaradi – objašnjava za naše novine Tanja Raca.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari