Rekonstruisana zgrada na užičkom groblju 1Foto: Grad Užice

Objekat upravne zgrade na užičkom groblju Sarića Osoje, koji je izgoreo u požaru polovinom decembra 2019. godine, rekonstruisan je u poptunosti, a radovi su koštali 22 miliona dinara.

JKP Bioktoš, koje gazduje tim i ostalim grobljima u gradu, uložilo je 12 miliona dinara, a ostatak je obezbeđen iz užičkog budžeta.

Prethodni montažni objekat je bio osiguran, a ranije su iz „JKP Bioktoš“ naveli da su dotrajale električne instalacije bile uzrok požara. U obnovljnoj zgradi, kako je objasnio gradski većnik Ivan Stanisavljević, instalirano je centralno grejanje sa kotlom na drva, čime je sprečen rizik od ponovnog požara.

„Radovi su kompletno završeni, uključujući izolaciju, stolariju, grejanje, nabavljen je kancelarijski nameštaj, a objekat se prostire na 300 kvadrata“, kazao je Stanisavljević i dodao da će, osim prodavnce JKP Bioktoš, u tom objektu, koji će početi da radi 5.marta, biti i prodavnica Srpske pravoslavne crkve.

Oliver Ristanović, direktor JKP Bioktoš, kazao je da će građani na jednom mestu, u rekonstrisanoj zgradi, moći da plate zakup grobnih mesta na svim grobljima u gradu.

„Dug građana održavanje grobnih mesta je veći od 10 miliona dinara“, naveo je Ristanović i objasnio da ta usluga za dvodelnu grobnicu košta 1.500 dinara i da je ta vrsta naknade „među najnižim u Srbiji“.

Navodeći da je lokacija na Sarića Osoju dovoljna za sahranjivanje „narednih šest ili sedam godina“, on je najavio proširenje tog groblja i dodao da se mora pronaći lokacija za novo groblje u gradu.

Povećan broj sahrana

„Uobičajen broj je sahrana od 380-400 godišnje ali, nažalost, imali smo 140 sahrana više protekle godine, nego prethodnih godina, kazao je direktor „Bioktoša“ i dodao da je „mnogo ljudi umrlo prošle godine, na šta je uticao i virus korona“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari