RFZO: Sve liste čekanja najkraće u niškom UKC 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/DS)

Liste čekanja pacijenatata na intervencije u niškom Unverzitetskom kliničkom centru i to „apsolutno sve“, najkraće su u Srbiji, čak i u ortopediji koja je najveći problem u celoj zemlji, izjavila je danas u Nišu direktorka Republičkog fonda Srbije za zdravstveno osiguranje, Sanja Radojević Škodrić.

U Nišu se „operacije kuka se zakazuju već za jun ove godine, a operacije kolena za avgust 2024. godine. Ne postoje liste čekanja za kataraktu, ni za pejsmejker i to je zaista za pohvalu. Za ugradnju stentova čeka se mesec dana, a za koronorografiju dva meseca“, istakla je Radojević Škodrić novinarima u UKC Niš.

Ona je kazala da je generalno problem kod ortopedskih operacija u celoj Srbiji to što pacijenti, s obzirom na to da im životi nisu ugroženi uprkos stanju, kada dobiju poziv za operaciju, zahtevaju odlaganje od tri, četiri meseca jer imaju neke druge obaveze.

„To je podatak koji Republički fond vrlo često dobija kada poziva na operacije“, izjavila je Radojević Škodrić.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek su u Nišu održali sastanak s direktorima 23 zdravstvene ustanove sa teritorije Nišavskog okruga o prioritetima zdravstvenog sistema za 2023. godinu, posebno o jačanju primarne zdravstvene zaštite i skraćivanju lista čekanja.

Radojević Škodrić je kazala da su se direktori svih zdravstvenih ustanova izjasnili da imaju zalihe svih ugradnih materijala i lekova, te sada pvi put od 2019. godine „lek i ugradni materijal čekaju pacijenta u ustanovi, a ne da pacijent čeka lek“.

Po njenim rečima, pririteti primarne zdravstvene zaštite Srbije u ovoj godini biće preventivne usluge, a skraćenje lista čekanja je prioritet sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite.

„Dogovorili smo se da se komplikovane ortopedske operacije rade na tercijarnom nivou, a ostale traume isključivo u opštim bolnicama“, rekla je Radojević Škodrić.

Kao prioritete zdravstvenog sistema u Srbiji u ovoj godini, direktorka RFZO navela je i trransplantaciju i vantelesnu oplodnju.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja, Mirsad Đerlek, najavio je reorganizaciju sistema primarne zdravstvene zaštite u Srbiji i rekao da će biti sastavljena temeljna analiza i potom će rukovodstvu države biti ponuđena „dva – tri modela“ reorganizacije.

„Cilj nam je da fizički i geografski što bliže priđemo našim pacijentima. Zdravstvenu zaštitu moraju dobiti i pacijenti koji žive na 20 kilometara od Doma zdravlja. Oni imaju ista prava kao i građani koji žive u Beogradu, Novom Sadu ili Nišu“, rekao je Đerlek.

Po njegovim rečima, zamisao je da se reorganizacijom deo specijalističkih usluga i deo dijagnostike „spusti“ na Domove zdravlja i da se u tim ustanovama rešava 60 odsto problema pacijenata.

Đerlek je najavio da će 2023. godine biti rekonstruisano 20 opštih bolnica u Srbiji i 50 domova zdavlja.

„Očekujemo završetak Univerzitetskog kliničkog centra u Beogradu, radovi na UKC u Novom Sadu teku planiranom dinamikom, a očekujemo da ove godine počne izgradnja UKC u Kragujevcu“, rekao je on.

Direktor niškog Univerzitetskog kliničkog centra, Zoran Perišić, izjavio je da će naredne nedelje početi rekonstrukcija Klinike za infektivne bolesti, a nekliko dana kasnije Klinike za kardiologiju.

„Nastavljamo borbu za sredstva za rekonstrukciju Porodilištaa. Deo toga planiramo da uradimo s Gradom, a deo sa institucijama države“, rekao je Perišić.

On je kazao da rast budžeta UKC Niš sa nekadašnjih devet milijardi dinara na skoro 14,5, pokazuje brigu države o zdravlju stanovništva juga Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari