Ristu Jovanoviću određen pritvor u Prištini, u Podgorici protest 1Foto: RTK 2

Ristu Jovanoviću, državljaninu Crne Gore koji je uhapšen tokom obeležavanja Vidovdana na Gazimestanu, danas je u Prištini određen pritvor u trajanju do 30 dana. Zbog pritvora Jovanoviću u Podgorici je večaras održan protest grupe građana.

Podgoričanin je optužen za izvršenje krivičnog dela „Izazivanje nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti“.

„Odluka o određivanju mere pritvora nije opravdana i ne postoji nijedan uslov koji predviđa zakon o krivičnom postupku za određivanje pritvora“, kazala je za KoSSev advokatica Jovana Filipović, naznačiviši da je to sudiji i obrazložila.

Ujedno tvrdi da ne postoji umišljaj, kao ni dokazi za delo koje mu se stavlja na teret, te dodaje da je to takođe obrazložila sudiji.

„Obrazloženo je da nikada nije širio versku mržnju. Čak sam tu izjavu koju je (Jovanović) dao RTV Kim-u, a koju tužilac pominje kao materijalni dokaz, citirala sudu, i on kaže da poštuje svoju veru, ali i tuđu, svoju naciju, ali i tuđu i da će uvek da pruži podršku bilo kom pravoslavnom narodu gde god da se nađe u svetu“, kazala je Filipović.

Naznačila je da je ova izjava uzeta u lošem svetlu i da je predstavljena kao širenje mržnje.

„Nikom tu nije jasno šta je tu širenje mržnje, ako on kaže da voli svoju veru i tuđu poštuje“.

Jovanović će biti smešten u pritvoru u Severnoj Mitrovici, a njegova advokatica će već sutra uložiti žalbu na odluku o pritvoru Osnovnog suda u Prištini.

Jovanović se danas ranije, nakon što je sudija Vljora Pacoli pročitala optužnicu, izjasnio da nije kriv i „da nije došao da širi mržnju, da je na Kosovu boravio i pre dve godine i da nije imao problema“.

Tužilac je međutim, zatražio produžetak pritvora, zbog opasnosti od bekstva.

Njegovom saslušanju prisustvovao je danas i ambasador Crne Gore na Kosovu, Mirsad Bibović.

Jovanović je saslušan juče u Osnovnom tužilaštvu, a njegova advokatica, Jovana Filipović, kazala je medijima da je ročište potom zakazano za danas.

„S obzirom na to da do danas tužilac nije podneo zahtev za produženje pritvora, nadamo se da će mu sudija dozvoliti da se brani sa slobode“, navela je tada Filipović.

Ona je ujedno juče obišla uhapšenog Jovanovića i navela da on ima nekoliko modrica na rukama, nastalih tokom hapšenja, ali i da joj je kazao da se prema njemu u pritvoru ophode korektno.

Jovanovića je uhapsila kosovska policija 28. juna na Gazimestanu, jer je prigovorio policiji koja je zatražila da se jednoj monahinji, koja je izlazila iz dvorišta memorijalnog kompleksa na Gazimestanu, pretrese torba.

Kosovski mediji izneli su drugačije navode, da je ovaj mladić uhapšen zbog „pevanja provokativnih pesama“.

Kosovska policija oglasila se potom saopštenjem navodeći da je hapšenje Jovanovića na Gazimestanu usledilo zbog „izazivanja razdora i netrpeljivosti“, i najavila da će sve radnje u vezi njega biti preduzete u saradnji sa tužiocem.

Istog dana oglasio se i crnogorski premijer Zdravko Krivokapić koji je zatražio od vlasti u Prištini da saopšte da li su uhapsili njihovog državljanina tokom obeležavanja Vidovdana na Gazimestanu i zbog čega.

Reagovalo je i Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore, koje je saopštilo da će njihova ambasada na Kosovu preduzeti sve potrebne aktivnosti sa kosovskim vlastima, kako bi zaštitila svog državljanina, podseća KoSSev.

Istovremeno, agencij Beta javlja da je grupa građana protestovala večeras u Podgorici zbog protvranja Jovanovića.

Okupljeni su skandirali „Oj Kosovo, Kosovo“, „Sloboda za Rista“ i „Crna Gora i Srbija to je jedna familija“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari