Sulejman Ugljanin, predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka i ministar bez portfelja, ponovo je najavio izlazak iz Vlade Srbije ukoliko u narednih mesec dana njegovi koalicioni partneri na državnom nivou ne počnu da poštuju sporazum o poboljšanju položaja Bošnjaka.

Ugljanin je izjavio da njegova partija zahteva uključivanje Bošnjaka u sve državne i javne institucije „u skladu sa proporcionalnim sastavom na lokalnom ili državnom nivou“ i da je to „neophodni minimum da bi se Bošnjaci osećali kao građani ove zemlje i da bi u nju imali poverenja“.

Pre mesec dana SDA je zatražila hitan sastanak sa predsednicima SNS i SPS, Aleksandrom Vučićem i Ivicom Dačićem, radi razgovora o realizaciji koalicionog sporazuma. Ova partija je saopštila da je jedan od ciljeva njenog ulaska u Vladu Srbije „maksimalna integracija Bošnjaka u državne institucije“. „Imajući u vidu da implementacija potpisanog koalicionog sporazuma još nije počela, predlažemo da do sastanka dođe u što kraćem roku i da se tačno dogovori realizacija odredaba sporazuma koji se odnosi na delotvorno učešće Bošnjaka u javnom životu“, saopštila je tada Ugljaninova stranka.

Od kraja januara ove godine ministru Ugljaninu ovo je drugi put da najavljuje svoje napuštanje Vlade Srbije. Tada je kao razlog naveo nepotpisani sporazum sa koalicionim partnerima – SNS i SPS, koji bi trebalo da poboljša položaj Bošnjaka u Srbiji. Koalicioni sporazum je potpisan nekoliko dana kasnije. Ugljaninovi politički oponenti ocenjuju da su navedeni razlozi „nerealni, jer se iza toga više kriju personalna rešenja, nego iskreno prava borba za prava Bošnjaka u Srbij“, da se „njegovim izlaskom iz vlade ništa ne gubi niti dobija“ do konstatacije „da su očigledno neki novi izbori na pomolu , pa je to jeftino ubiranje političkih poena za kampanju“.

-Ugljanin pokušava samo da skrene pažnju. Već nekoliko puta je pretio ostavkom, u prošlom i ovom sazivu vlade, i nikada je nije podneo, iako se status Bošnjaka ni u kom smislu nije poboljšao, kaže poslanik BDZ Emir Elfić. Meho Omerović, poslanik SDPS kaže da ne vidi o kakvoj je ugroženosti Bošnjaka reč. „Ugljanin vrši pritisak na premijera da bi isposlovao postavljenja za svoje stranačke ljude“, kaže Omerović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari