Vlasnicima preko 200 vikendice u kanjonu Uvca ovih dana stiglo je novo rešenje, nakon što su nedavno odbili da poslušaju zahtev republičke građevinske inspekcije da u roku od nekoliko dana poruše ili uklone bespravno podignute objekte.

Novim rešenjima nadležna inspekcija je obavestila vikendaše da je Ministarstvo ekologije i prostornog planiranja, pod čijim okriljem deluje, na sebe preuzelo posao čišćenja od divlje gradnje obala Uvačkog, Zlatarskog i Radoinjskog jezera, kao i da će vikendice biti porušene o trošku njihovih vlasnika.

Vikendaši su uznemireni i strahuju da će ovoga puta bageri i stvarno stići u kanjon Uvca. Vikendice u zlatarskom kraju bile su, inače, juna prošle godine na korak do rušenja, ali je sprovođenje odluke republičke građevinske inspekcije u poslednji čas stopirao tadašnji ministar za infrastrukturu Velimir Ilić. Na sastanku održanom u Novoj Varoši tim povodom, ministar Ilić je obećao da rušenja neće biti, većda će vikendašima biti naređeno da na adekvatan način reše problem otpadnih voda i ispod svojih vikendica podignu nepropusne septičke jame.

– Donošenjem i uručenjem Zaključka o dozvoli izvršenja, građevinska inspekcija je završila svoj deo posla. Sada je na nadležnima da, shodno zakonskoj proceduri, raspišu tender i izaberu najpovoljnijeg ponuđača za obavljanje ovog obimnog posla – kaže za Sandžak Danas Miljan Čanović, republički građevinski inspektor, odbivši, međutim, da kaže da li će do rušenja zaista i doći ili je i ovog puta taj porez nadležnih samo „pucanj u prazno“.

Vikendice u ovom delu Srbije su različite kvadrature i stilova gradnje i niču gotovo svakodnevno, a prema podacima građevinske inspekcije i zaposlenih u preduzeću „Rezervat Uvac“, koje gazduje ovim prirodnim dobrom, najviše kuća za odmor podignuto je na Zlatarskom jezeru. Sve vikendice su, kako tvrde nadležni, izgrađene u zoni od 500 metara od maksimalnog nivoa vode, u kojoj je prema Zakonu o vodama izričito zabranjena bilo kakav gradnja, obzirom da je ovo područje prostornim planom Srbije definisano i kao visokokvalitetno izvorište vode.

– Ministar ekologije i prostornog planiranja Oliver Dulićprihvatio je nedavno inicijativu lokalne samouprave i preduzeća „Rezervat Uvac“ i obećao da će ovo ministarstvo uskoro započeti izradu prostornog plana kanjona reke Uvac. Ovaj planski akt će stručno i na adekvatan način odrediti zone u kojima je i pod kojim uslovima moguća gradnja vikend naselja i turističkih objekata i definisati zone stroge zaštite u kojima neće biti dozvoljena bilo kakva aktivnost investitora. To će, kako očekujemo, zaustaviti dalju divlju gradnju i uvesti red u kanjonu Uvca, ali privući zainteresovane za izgradnju hotelskih objekata i pospešiti razvoj turizma, koji je uz poljoprivredu, definisan kao poluga razvoja čitavog kraja – kaže Slaviša Purić, predsednik opštine Nova Varoš.

Iako je uredbom Vlade Srbije na ovom području zabranjena izgradnja industrijskih objekata, skladišta robe i drugih objekata koji nepovoljno utiču na eko-sistem, samo u poslednjih godinu dana u kanjonu Uvca započeta je gradnja više kuća za odmor, zbog čega je, sudskom presudom, za 15 vikendaša razrezana novčana globa u visini od 100.000 do 150.000 dinara.

– Sadašnje stanje je neodrživo i da bi se problem rešio neophodno je preduzeti nekoliko koraka. Prvo je neophodno zaustaviti dalju gradnju, zatim doneti prostorni plan i za vikendice koje se uklapaju u doneta rešenja započeti proces legalizacije. Poslednji korak je rušenje objekata koji se ni po kakvom osnovu ne mogu legalizovati. Nismo za to da se područje rezervata u kanjonu Uvca hermetički zatvori, ali se moraju poštovati pravila igre – smatra Slobodan Ljubojević, direktor preduzeća „Rezervat Uvac“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari