„Šabac vam nećemo oprostiti“: Godišnjica naprednjačkog nasilja na šabačkom mostu 1Foto: Sa protesnog mitinga i šetnja ulicama grada/D.E.

Na godišnjicu naprednjačkog nasilja na šabačkom mostu, 27. novembra prošle godine, ispred zgrade Opštinskog suda održan je protestni miting.

Božidar Katić, koji je vodio program, ukazao je da je tog dana pogažena država, da se policija desetak minuta pred kraj blokade mosta, sklonila i omogućila da se naprednjački batinaši obračunaju sa mirnim građanima.

Osnovni zahtevi sa ovog skupa je da se postupi po preporuci Zaštitnika građana, koja je tek nedavno doneta, gde je okvalifikovano da je policija nesavesno, zakasnelo i neefikasno postupila i da se preduzmu disciplinske mere protiv odgovornih lica u policiji.

Drugi zahtev je da se procesuiraju vinovnici napada na građane, gde su bili ugroženi i njihovi životi, a napadače sa bagerom, batinama i čekičima predvodili su fukcioneri SNS.

Advokatica Vera Palinkaš navela je instituconalno nasilje koje se sprovodi Prekršajni sud šaljući na desetine poziva građanima koji su bili na mostu.

Međutim, svi ti pozivi su nezakonski jer policija nije po Zakonu o policiji identifikovala građane, a Sud je dužan da takve prijave odbaci.

„Šabac vam nećemo oprostiti“: Godišnjica naprednjačkog nasilja na šabačkom mostu 2
Foto: Sa protestnog mitinga i šetnja ulicama grada/D.E.

Samo je jedna sudinica odbacila takvu prijavu, ali su zato ostale sudije nastavile sa tom nezakonskom praksom.

Ona se posebno založila da se do kraja sprovedu zahtevi građana, da se stane na kraj bezajinku i kriminalu jer ukoliko građani nemaju pravnu zaštitu onda od te države nema ništa.

A posledice su pogubne, jer ako nema pravde i budućnosti za našu decu, onda ta država i ne zalsužuje da postoji. Ljiljana Perić, ekološka aktivistkinja, zahtevala je da se do kraja preospitju slučajevi bezakonja, jer i nakon uredno podnetih krivičnih prijava proitiv batinaša nijedan sudski proces nije započet.

I nakon dešavanja na šabačkom mostu naprednjački aktivisti i funkcioneri nastavili su sa nasiljem, tako da su ubrzo posle toga osvanule i poternice za urednicom „Podrinskih novina“, mladim šabačkim advokatom, kao i za jednim maloletnim licem.

Nakon mitinga, organizovana je protestna šetnja ulicama Šapca u kojoj je učetsvovalo oko 200 građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.