Sanja Marković: Nova Rahela Ferari, Mira Banjac, Mira Stupica... 1Foto: FoNet/ Kostadin Kamenov

„Ko sedam dana ne vidi belog boga, osmoga se obraduje i đavolu“, kaže Sanja Marković kao Simka u „Putujućem pozorištu Šopalović“ Ljubomira Simovića, u režiji Jagoša Markovića, i već od prvih replika na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta dobija aplauz.

Isto se događa (ali malo burnije), i na premijeri Simovićevog „Čuda u Šarganu“, na istoj sceni, takođe sa Jagoševim rediteljskim potpisom, kad Sanja kao Cmilja kaže „Jesi čula, udaje se za profesora, a radnica! Dako jedared i mene sunce ogreje!“, a aplauzi publike još na početku na nekoliko trenutaka prekidaju predstavu.

Cmilja je Sanji ove godine donela i Sterijinu i Nagradu „Zoran Radmilović“ za glumačku bravuru na 47. Pozorju, a uloga u duodrami „Moj muž“, u režiji Jovane Tomić, novoustanovljenu, prestižnu nagradu JDP-a „Nebojša Glogovac“, nagradu Fondacije „Branka i Mlađa Veselinović“ za najbolje glumačko ostvarenje na sceni JDP-a, i još nekoliko priznanja na domaćim i regionalnim festivalima.

Predviđanja da je rođena nova Rahela Ferari, Mira Banjac, Mira Stupica…, nagoveštava i nagrada na upravo završenom 50. Filmskom festivalu u Sopotu. Sanja Marković „potukla“ je konkurenciju u 27 ostvarenja, koliko je prikazano u takmičarskom programu, i osvojila Nagradu „Mira Stupica“ za najbolju žensku ulogu.

Ovaj uspeh utoliko je zanimljiviji što je lik Gordane, treće žene Tome Zdravkovića u hitu „Toma“, u režiji Dragana Bjelogrlića, njena debitantska filmska uloga.

Sanja je na sceni bila neodoljiva i u „Uspavanoj lepotici“, u „Krmećem kasu“ (osvojila je nagradu na Internacionalnom studentskom festivalu u Krajovi), u „Viktoru ili deci na vlasti“, kao Puk u „Snu letnje noći“, u „Kaliguli“, „Kasparu“, „Hotelu Slobodan promet“…, sarađujući sa ključnim pozorišnim rediteljima, Borisom Liješevićem, Tanjom Mandić Rigonat, Kokanom Mladenovićem, Milošem Lolićem… TV publiku osvojila je kao Lela u hit seriji „Ujka – novi horizonti“, Draga Mašin u „U zagrljaju crne ruke“, Zora u „Vremenu zla“, Jovana u „12 reči“.., a gledaćemo je i u igranom filmu „Trag divljači“ Nenada Pavlovića koji je trenutno u fazi postprodukcije.

Sanja je rođena 1994. u Beogradu, a odrasla je u Krnješevcima, selu u Sremu nadomak Šimanovaca. Glumu je zavolela još u detinjstvu, pa su je roditelji kao devetogodišnjakinju upisali u glumačku školu Mihaila Laptoševića u Beogradu. Maturirala je u privatnoj srednjoj školi Artimedia čija je bila stipendistkinja. Glumu je diplomirala na Fakultetu dramskih umetnosti, u klasi profesora Srđana J. Karanovića, a kako je sama često isticala, zanat je pekla u Dorćolskom narodnom pozorištu na sceni „Kosmodrom“, kod reditelja Filipa Gajića, gde je igrala u predstavama: „Lude noći nad Sovjetskim Savezom“, „Karma, snovi oca Sergija“, „Zidanje Skadra“..

„Odrastala sam na selu, uz dve sestre i roditelje, i mnogo sam volela da imitiram starije žene iz komšiluka, a najviše sam se družila s prijateljima iz mašte, oni su mi stvarali neki poseban svet“, govorila je Sanja Marković.

Danas, deo njenog intimnog sveta (pored brojnih „prijatelja iz mašte“ koje čine njene uloge) pripada i glumcu Danilu Lončareviću, njenom vereniku, s kojim je u vezi još iz studentskih dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari