Saša Janković: Autoritarno shvatanje bezbednosti 1Foto: Stanislav Milojković

Pomoćna policija kao koncept dodatnog bezbednosnog aparata za posebne situacije nije nepoznat ni nov, ali je način na koji je ovih dana pokušano njegovo oživljavanje tipičan za politizovano i autoritarno shvatanje bezbednosti, ocenio je danas Zaštitnik građana Saša Janković.

U nacionalnim strateškim bezbednosnim dokumentima nije opredeljeno zbog čega nam treba i redovna i komunalna i pomoćna policija i BIA, koja po zakonu može da preuzme policijske poslove, ali i privatne bezbednosne agencije sa brojnim ljudstvom i ovlašćenjima, navodi Janković, objavljeno je sajtu Ombudsmana.

Zakonom o policiji nije razrađen način njenog rada, a Uredbom koja je na brzinu doneta, pa se ukida preko noći ostavljena su nerazumna diskreciona ovlašćenja za zapošljavanje pomoćnih policajaca, istakao je Janković.

Očigledno, smatra Janković, da je zbog slučajeva kao što su Savamala, Potočari, stalnog curenja informacija iz istraga, nečuvenog pokušaja masovnog otpuštanja preko „analize rizika“, nerazjašnjenih slučajeva tajne pratnje novinara i aktivista, svakodnevnih „državnih udara“, dnevnog politizovanja poslova bezbednosti od ministra Nebojše Stefanovića i dve državne sekretarke u MUP, javnost nema poverenja i zbog toga je vest o pomoćnoj policiji dočekana uz kritike i zebnju.

Još je čudnije što se od te ideje odmah odustaje – to znači ili da vlast, da ne bi bila kritikovana, žrtvuje bezbednost građana, ili da nam pomoćna policija nije ni bila potrebna, i bilo je „ako prođe – prođe“, smatra Janković.

Šta god da je – nije dobro. A, pravo građana na bezbednost garantovano je Ustavom i niko se njime ne bi smeo poigravati, poručio je Janković. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari