Saša Janković: Prioritet je zaštititi decu 1Foto: Medija centar

U ovoj godini upućeno je 409 pritužbi u oblasti prava deteta, od čega se čak trećina odnosi na nasilje nad decom, upozorio je danas zaštitnik građana Saša Janković povodom Evropskog dana zaštite dece od seksualnog iskorišćavanja i zlostavljanja i Međunarodnog dan prevencije zlostavljanja i zanemarivanja dece.

Janković navodi da nadležni organi u Srbiji ne prepoznaju na adekvatan način nasilje nad decom, naročito slučajeve seksualnog zlostavljanja i iskorišćavanja.

U 70 postupaka kontrole zaštitnik je utvrdio da se ne primenjuju pravila i standardi rada propisani za slučaj nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja deteta, da nedostaje saradnja nadležnih organa, kao i da je broj stručnjaka za rad sa decom i porodicama značajno smanjen.

Samo u ovoj godini, u ovoj oblasti je upućena 151 preporuka ministarstvima nadležnim za socijalnu zaštitu, unutrašnje poslove i zdravlje, pokrajinskim organima, prosvetnim inspekcijama, organima starateljstva i školama.

Postojeći mehanizmi zaštite, iako daleko od dovoljnih, funkcionalnih i delotvornih, ne koriste se u punoj meri, a utvrđivanje pojedinačne odgovornosti za propuste gotovo i da ne postoji, naveo je Janković.

On je istakao da je neophodno omogućiti poseban, prilagođen pristup deci – žrtvama seksualnog zlostavljanja, kako bi se obezbedilo rano otkrivanje i sprečavanje zlostavljanja, uspešna rehabilitacija deteta i izbegla ponovljena traumatizacija.

Zaštitnik građana pozvao je nadležne organe da nasilje nad decom shvate kao prioritetan problem u društvu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari