Saučešća povodom smrti patrijarha Irineja 1Foto: FoNet/ SPC

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej preminuo je danas nakon što mu se zdravstveno stanje pogoršalo zbog infekcije korona virusom. Tim povodom pristižu izjave saučešća zvaničnika i javnih ličnosti iz Srbije i regiona.

Prvih deset dana njegovo stanje je bilo stabilno, ali se potom pogoršalo kada su se ispoljili simptomi i znaci pogoršanja hronične srčane slabosti.

Vest o smrti patrijarha prvi je objavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Čast mi je bila što sam Vas poznavao. Takvi kao Vi nikada ne odlaze…“ – napisao je Vučić na Instagramu.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović i potpredsednica Vlade Srbije izjavila je saučešće povodom smrti patrijarha srpskog Irineja.

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj uputio je danas saučešće Sinodu Srpske pravoslavne crkve.

Neka mu Bog podari rajski blagoslov u carstvu nebeskom i neka mu bude laka sveta srpska zemlja, navodi se u pisanoj izjavi Šešelja.

Stranka slobode i pravde takođe je izrazila saučešće Sinodu i Saboru Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima povodom smrti patrijarha srpskog Irineja.

„Zemaljski, materijalni odlazak Njegove Svetosti Patrijarha Irineja je, u vremenima koja nisu laka, udarac ne samo za našu crkvu, već za ceo naš narod“ – rekao je predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik uputio je danas saučešće svim arhijerejima Srpske pravoslavne crkve, monaštvu, sveštenstvu i vernom narodu povodom smrti patrijarha srpskog Irineja.

Mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je danas da je sa tugom primio vest o smrti patrijarha srpskog Irineja i istakao da je patrijarh bio veliki čovek koji je u teškim vremenima čuvao Crkvu i čvrsto držao njeno kormilo.

Ministarka privrede Anđelka Atanasković uputila je danas Svetom sinodu Srpske pravoslavne crkve, episkopima, sveštenstvu i vernicima telegram saučešća povodom smrti patrijarha Irineja.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je najdublje saučešće sveštenstvu, monaštvu i verujućem narodu.

„Sa velikom tugom primila sam vest o upokojenju Njegove svetosti arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog gospodina Irineja“ – izjavila je potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

Kako je navela, njegov odlazak je duboko pogodio čitav srpski narod.

„Zadužio nas je svojim neprestanim zalaganjem i stalnom brigom za dobrobit, potrebe i interese našeg naroda. Patrijarh je snagom svojom vere, odlučnošću u njenom ispovedanju bio oslonac duhovnih vrednosti svetosavlja u izazovima vremena u kojima živimo. Upravo je duhovna posvećenost ono po čemu oni koji odlaze, ipak ostaju među nama.

Ona je uputila saučešće sveštenstvu, monaštvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve.

„Patrijarh srpski Irinej preselio se u večno pamćenje i zahvalnost srpskog naroda kao tihi i neumorni neimar koji je dovršio izgradnju Hrama Svetog Save. Ostvario je svoju vrhovnu životnu želju i misiju. Vječnaja pamjat“ – izjavio je predsednik SPO Vuk Drašković.

Saučešće je na društvenim mrežama izrazio i lider Srpskog patriotskog saveza (SPAS) Aleksandar Šapić.

„Poćivajte u miru“ – napisao je Šapić na Instagramu rano jutros, posle prvih zvaničnih informacija o smrti patrijarha.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Šapić (@acasapic)

„Jutros u 7 časova i 7 minuta upokojio se duhovni pastir nas pravoslavnih Srba Njegova Svetost patrijarh srpski Irinej Gavrilović, veliki čovek i čvrsti oslonac našeg naroda“ – izjavio je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

On je u saučešću kao jedno od dostignuća patrijarha naveo kraj fugogodišnjih radova na hramu Svetog Save.

„Tuga nas obuzima jer odlazi, a ponos što smo bili blagosloveni da ga poznajemo i živimo u njegovom vremenu. Neka mu Gospod podari rajsko naselje“ – napisao je Selaković.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Никола Селаковић (@nikolaselakovic.official)

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić istakao je da čitav srpski narod tuguje.

„Neverovatno koliko nas je zadužio i koliko je mnogo dobra učinio u relativno kratkom vremenskom periodu jednog ljudskog veka. Neka mu je večna slava i hvala“ – izjavio je Đurić.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić naveo je kako je srpski narod pretrpeo veliki gubitak, ma gde on živeo.“Radovao sam se i iščekivao svaki naš susret, razgovor o značajnim srpskim pravoslavnim svetkovinama ali i o drugim važnim temama, znajući da će biti obeležen uzvišenom razmenom misli, produhovljenošću i uverenjem u sve bolji život i spas duše naših sugrađana“ – izjavio je Radojičić.On je izrazio saučešće, ističući ličnu vezanost za figuru patrijarha Irineja u SPC.

„Nijedan vernik nije bio uskraćen za te iste poruke, koje je patrijarh Irinej neprestano prenosio u svim javnim obraćanjima i svim susretima, bili oni za zvaničnicima ili svojim verujućim narodom, podjednako. Počivajte u miru Vaša Svetosti“ – napisao je Radojičić na društvenim mrežama.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Zoran Radojičić (@dr_gradonacelnik)

Siniša Mali je naglasio kako je patrijarh Irinej bio glas razuma i mira u teškim vremenima.

„Za njega je ključ opstanka srpskog naroda bilo jedinstvo i verovao u krajnju pobedu dobra, pobedu nad nedaćama. Verovao je u bolju Srbiju. Božja iskra kojom je zračio nikada neće biti zaboravljena. Večna Vam slava i hvala“ – napisao je Mali.

Zamenikgradonačelnika Beograda Goran Vesić Irineja je opisao kao „čoveka blage naravi i blagorodnog dela“.

„Bio je najveći neimar, graditelj, čuvar crkve i svog srpskog naroda. Sve je to radio u tišini, predano, vredno, znajući da je jedini sudija Bog i njegov srpski narod“ – izjavio je Vesić.

On je dodao kako je završetak hrama Svetog Save životno delo patrijarha.

„Patrijarh će živeti kroz Hram Svetog Save i svaki put kada pogledamo u divne svodove i mozaike Hrama, u lik Hrista i Bogorodice, ugledaćemo blago lice našeg patrijarha Irineja. Istorija će pokazati koliko je Njegova Svetost Patrijarh Irinej uradio za srpsku crkvu, Srbiju, srpski narod, našu kulturu, duhovnost i naše Kosovo“ – rekao je Vesić.

Kako je naveo, čast mu je što je poznavao i bio savremenik patrijarha Irineja.

„Vaša Svetosti, Vi ste me učili šta je sabornost, vera, ljubav i praštanje, svaki trenutak proveden uz Vas bio je prilika da postanemo mudriji i bolji ljudi. Neka Vas Gospod i anđeli čuvaju u carstvu nebeskom“ – poručio je Vesić.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Goran Vesic (@vesicg)

Saučešće povodom smrti patrijarha izjavili su prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević-

„Njegova Svetost, naš Patrijarh Irinej ostaće upamćen kao veliki trudbenik i borac za Crkvu, Krunu i naš narod. I kao takav, zauvek će ostati u našim srcima. Kao pravoslavni hrišćanin, bio sam duboko dirnut njegovom verom, njegovom ljubavlju prema svima i mudrim, očinskim savetima koje mi je davao“ – izjavio je Prestolonaslednik Aleksandar i pozvao narod na molitvu.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić je izjavio da je vest o smrti patrijarha Irineja primio sa dubokom tugom, kao i svi građani Pirota.

Predsednik Skupštine Ivica Dačić, u ime Skupštine i u svoje, uputio je saučešće sveštenstvu i svim vernicima Srpske pravoslavne crkve.

„Njegova smrt je gubitak, ne samo za srpski narod, već i za svetsko pravoslavlje“, navodi se u saučešću. „Ostavio nam je u amanet da čuvamo i negujemo svetosavski duh našeg naroda i da ga branimo od budućih iskušenja“, naveo je Dačić.

Saučešće je uputio i predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić uputila je danas u ime Vlade i u svoje ime, saučešće sveštenstvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve povodom smrti patrijarha srpskog Irineja i istakla da će ostati upamćen kao veliki borac za državne i nacionane interese i čuvar hrišćanske vere i tradicije.

„Napustio nas je čovek koji je bio simbol duhovnog jedinstva i sloge srpskog naroda, koji je u najtežim trenucima uvek bio uz narod i vernike“, navela je Ana Brnabić i dodala da će patrijarh Irinej ostati u našim mislima i srcu i kao patrijarh duboke vere i veliki ispovednik pravoslavlja.
Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo takođe je izrazila saučešće povodom smrti poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha Irineja i ocenila da je „srpski narod izgubio veličanstvenog čoveka u ovoj teškoj godini“.
„Izražavam duboko saučešće SPC, vernicima i svim građanima Srbije. Neka počiva u miru“, napisala je ambasadorka na svom tviter nalogu.

Ambasador Francuske u Srbiji Žan Luj Falkoni uputio je danas u svoje i u ime države koju predstavlja saučešće povodom smrti patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja.

„Upućujem vam u moje ime i ime vlasti Republike Francuske najiskrenije saučešće kao i sveštenstvu i svim vernicima Srpske pravoslavne crkve“, napisao je Falkoni u pismu poslatom na ime mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma koji je privremeno na čelu SPC.

Falkoni je napisao da je imao čast da upozna patrijarha Irineja i nekoliko puta sa njim da razgovara i da deli tugu i bol sa Crkvom i srpskim narodom.

Srpska pravoslavna crkva saopštila je da je patrijarh Irinej umro jutros u Vojnoj kovid bolnici „Karaburma“ u Beogradu gde je od 4. novembra bio zbog zaraze korona virusom.

Predsednik Zdrave Srbije i opštine Čajetina Milan Stamatović povodom smrti patrijarha poručio je da „njegove blage reči i britak um sve do poslednjih dana, iako je već bio ušao u desetu deceniju života, biće nam putokaz kako se treba truditi i šta činiti za svoju pravoslavnu veru i za svoj srpski rod“.

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić uputio je danas saučešće Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) i vernicima povodom smrti patrijarha SPC Irineja.

„U vremenu velikih promena, sveprisutnih deoba i sve češćih seoba, svojom sabornošću i razložnošću, patrijarh Irinej mudro je tražio i pronalazio put za očuvanje nacionalnog i duhovnog jedinstva srpskog naroda. Njegova briga za sela Srbije predstavlja trajni podstrek za delovanje pokoljenja“, naveo je ministar a preneo njegov kabinet.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je povodom smrti patrijarha srpskog Irineja saučešće Sinodu Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvu, monaštvu i vernicima SPC.

„Sa žaljenjem sam primio vest o smrti Njegove Svetosti patrijarha srpskog Irineja. Upućujem izraze saučešća Sinodu Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvu, monaštvu i vernicima SPC“, navodi se u telegramu Đukanovića.

Crnogorski predsednik u telegramu je zamolio da njegovo saosećanje bude preneto i najbližima patrijarha Irineja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari