Šefovi diplomatija EU danas su imenovali slovačkog diplomatu Miroslava Lajčaka za novog specijalnog predstavnika Unije u BIH sa mandatom do 29. februara 2008. godine. Lajčak će na toj funkcije zameniti dosadašnjeg visokog predstavnika Kristijana Švarc-Šilinga koji 1. jula napušta dužnost.

Šefovi diplomatija EU danas su imenovali slovačkog diplomatu Miroslava Lajčaka za novog specijalnog predstavnika Unije u BIH sa mandatom do 29. februara 2008. godine. Lajčak će na toj funkcije zameniti dosadašnjeg visokog predstavnika Kristijana Švarc-Šilinga koji 1. jula napušta dužnost. U Lajčakovom mandatu, prema odluci ministara EU, biće između ostalog i zadatak „da ponudi savete i usluge dobre volje EU u političkom procesu u BIH“. Njegov mandat uključuje i „pospešenje i usaglašavanje politike u BIH, a posebno napora EU za suzbijanje organizovanog kriminala“.
Novi specijalni predstavnik EU će takođe „pomagati pripremu i primenu preustrojstva policije, kao i snažniju i efikasniju povezanost krimiminalističkog sudstva i policije u BIH, u tesnoj vezi sa Policijskom misijom EU“. Lajčak će imati za cilj da izdejstvuje udruživanje snaga u okviru nastojanja da se utvrde prioriteti za pomoć koju će BIH dobijati iz programa EU IPA (Intrument pretpristupne pomoći), što je finansijska podrška koju Unija pruža zemljama zapadnog Balkana koje su kandidati za članstvo u EU u sklopu procesa stabilizacije i pridruživanja.
EU je dala zadatak Lajčaku da utiče na snažnije poštovanje ljudskih prava i sloboda u BIH, kao i da sa vlastima te zemlje radi na dostizanju pune saradnje sa Haškim tribunalom. Novi visoki predstavnik EU u BIH će politički savetovati i pomagati proces ustavnih reformi, naglašava se u odluci ministara spoljnjih poslova EU.
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana pozdravio je odluku o imenovanju slovačkog diplomate Miroslava Lajčaka na mesto specijalnog predstavnika EU za Bosnu i Hercegovinu.
„Oduševljen sam što je Savet ministara imenovao Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika EU u BIH na osnovu mojih preporuka. Ambasador Lajčak je stariji diplomata velikog iskustva u evropskim i balkanskim pitanjima, a bio je i moj lični predstavnik za Crnu Goru“, navodi se u saopštenju Havijera Solane.
Solana je naveo da se raduje nastavku saradnje da Lajčakom, za kojeg je rekao da ima njegovu punu podršku. Visoki predstavnik EU ujedno je i čestitao odlazećem specijalnom predstavniku Kristijanu Švarc-Šilingu na posvećenosti poslu tokom svog manadata. Šefovi diplomatija EU danas su imenovali slovačkog diplomatu Miroslava Lajčaka za novog specijalnog predstavnika Unije u Bosni i Hercegovini sa mandatom do 29. februara 2008. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari