Šef EU u Srbiji preneo premijerki Brnabić razočaranje EU zbog zabrane rute parade ponosa 1Prajd u Beogradu, septembar 2019. (arhiva) Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelom Žofreom o napretku Srbije u procesu evrointegracija, energetskoj bezbednosti kao i o drugim aktuelnim temama.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, ambasador Žofre je ponovio značaj toga što se Evroprajd održava u Srbiji, prvi put u jugoistočnoj Evropi, ali i razočaranje EU odlukom Ministarstva unutrašnjih poslova da zabrani rutu šetnje Evroprajda i izrazio nadu da će rešenje biti pronađeno, kako bi u subotu ona mogla da se održi u miru i bezbednosti.

Predsednica vlade je istakla da za Srbiju punopravno članstvo u Evropskoj uniji ostaje jedan od spoljnopolitičkih prioriteta i izrazila uverenje da će podrška i saradnja sa partnerima iz EU nastaviti da daje vidljive rezultate, posebno u konkretnim oblastima, poput zelene agende.

Кada je u pitanju energetska bezbednost, premijerka je navela da je rok za izgradnju gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske naredna godina, ali da su u planu i drugi elektroenergetski projekti.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre rekao je da će novi gasni interkonektor sa Bugarskom značajno povećati količinu gasa i obezbediti čistiju životnu sredinu, i ukazao da će sprovođenjem tog projekta EU nastaviti podršku Srbiji i Zapadnom Balkanu, u cilju daljeg poboljšanja energetske infrastrukture i bezbednosti.

Govoreći o pitanjima medija i bezbednosti novinara, šef Delegacije EU u Srbiji rekao je da je veoma važno što je Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara, kao i cela medijska zajednica, brzo reagovala u slučaju pretnji koje su upućene urednici i novinarima OК radija u Vranju.

Brnabić je rekla da će prioritet Vlade u narednom mandatu biti usvajanje seta medijskih zakona, pre svega Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakona o elektronskim medijima, kao što je predviđeno Medijskom strategijom.

Premijerka Brnabić i ambasador Žofre razgovarali su i o mogućnostima da Srbija ubrza i poveća efekte finansijske pomoći EU kroz IPA 3 program, navodi se u saopštenju.

Brnabić je ocenila da je saradnja sa Delegacijom Evropske unije izuzetno dobra i izrazila uverenje da će se nastaviti na istom nivou i u novom mandatu Vlade Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.