Na suđenju Vojislavu Šešelju pred Haškim tribunalom, zaštićeni svedok sudskog veća juče je dao iskaz iza zatvorenih vrata, posredstvom video veze. U kratkoj raspravi pre zatvaranja zasedanja, optuženi Šešelj je ponovo protestovao zato što „suđenje nije okončano u razumnom roku“.

Suđenje je počelo u novembru 2007. Predsedavajući sudija Žan-Klod Antoneti podsetio je Šešelja da se on usprotivio odluci o prekidu suđenja koju su većinom glasova donela druga dva člana veća, sudije Frederik Harhof i Flavija Latanci. Suđenje lideru Srpske radikalne stranke, optuženom za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93, prekinuto je krajem februara, na zahtev tužilaca, da bi se ispitale tvrdnje svedoka optužbe da je dobio pretnje.

Tužilaštvo je u tom trenutku imalo manje od šest sati za okončanje dokaznog postupka protiv Šešelja. Ta odluka je i dalje na snazi, iako je juče iskaz dao svedok koga je pozvalo sudsko veće. Sudija Antoneti sugerisao je Šešelju da podnese zahtev za privremeno oslobađanje uz državne garancije da će se vratiti na nastavak suđenja. Šešelj je na to uzvratio da nikada ne bi prihvatio garancije „izdajničke vlade“ Srbije i da bi „pre umro“.

Lekar Borisa Tadića nepodoban

Osvrćući se na Šešeljevo zdravstveno stanje, sudija Antoneti je rekao da je Tribunal angažovao kardiologa iz Beograda da pregleda optuženog. Šešelj je odgovorio da mu je ponuđeno da ga pregleda kardiolog Dragan Dinčić sa beogradske VMA, ali da je on to odbio. „Raspitao sam se i utvrdio da je Dinčić član Demokratske stranke i lični lekar predsednika Republike Borisa Tadića. S obzirom na to da je Tadićev lekar, ja u njega nemam nikakvo poverenje i zabranio sam sekretarijatu da mu obelodani dokumente o mom zdravlju“, rekao je Šešelj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari