Skupština slobodne Srbije: Podrška protestu i zahtevima poljoprivrednika 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/EV)

Skupština slobodne Srbije saopštila je večeras da pruža punu podršku ratarima iz požaravačkog Udruženja poljoprivrednika Stig, koji će organizovati protest upozorenja u sledeći četvrtak u 9 časova, zbog štetne i neprihvatljive poljoprivedne politike koju sprovodi naprednjačka vlast.

Kako navode u saopštenju, poslednjih godina se država Srbija prema poljoprivrednicima odnosi, najblaže rečeno, nestručno, neodgovorno i nedobronamerno, a veliki broj ratara zbog takve politike doveden je na ivicu bankrota.
„Umesto da poljoprivrednicima obezbedi adekvatnu količinu mineralnog đubriva po odgovarajućim cenama, država im nudi kredit na tri godine kako bi kupilo đubrivo koje je enormno poskupelo. Time je dovedena u pitanje isplativost ratarskih delatnosti, a kredit može samo prolongirati neminovan bankrot srpskih paora“, ističe SsS.
Oni takođe podsećaju da je susedna Hrvatska odobrila novčanu pomoć za svoje poljoprivrednike u iznosu od 80 miliona kuna, za olakšanje tereta troškova nadolazeće setve, kako bi ublažili rast cena u poljoprivrednoj proizvodnji i poljoprivrednicima nadoknadili deo troškova u nabavci đubriva.
„Naprednjačka vlast nije donela niti jedno trajno i svrsishodno rešenje za poljoprivredu, ali je zato ukinula regresirano gorivo, smanjila subvencije po hektaru u biljnoj proizvodnji i državnu zemlju dala stranačkim paorima“, ističe se u saopštenju.
Skupština slobodne Srbije, kako navode, pridružuje se zahtevima poljoprivrednika, koji traže subvencionisano gorivo (60 litara po hektaru bez akcize) i vraćanje subvecija u biljnoj proizvodnji na 16.000 dinara po hektaru za površinu do 100 hektara”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari